Sjeføkonom om rentehevingen: – Det var ikke behov for dette nå

Handelsbankens sjeføkonom mener Øystein Olsen kunne latt være, og tror rentetoppen nå er nådd for denne gang.

STOPP: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror Øystein Olsen og Norges Bank ikke vil klare å sette renten videre opp etter torsdagens beslutning.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • David Bach
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Norges Bank satte som ventet opp styringsrenten til 1,25 prosent torsdag. Dermed har sentralbanken nå skrudd opp lånekostnadene i tre omganger etter at norsk økonomi ristet av seg oljenedturen.

Selv om de aller, aller fleste ventet at sentralbanksjef Øystein Olsen kom til å gjøre nettopp det, mener sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken at Norge godt kunne vært rentehevingen foruten.

– Vi har jo ganske nylig kommet opp til et ressursutnyttelsesnivå i norsk økonomi som er rundt normalt, med normal sysselsetting. Når vi da ser at den internasjonale økonomien er i ferd med å kjøle ned og utsiktene er dårligere, mener jeg det ikke er behov for å stramme inn i norsk økonomi nå, når vi vet at den økonomiske veksten er god nå, men kommer til å bli svakere neste år, sier Due-Andresen.

Handelsbanken tror den internasjonale veksten blir svakere enn det Norges Bank legger til grunn, og at de internasjonale faktorene kommer til å kjøle ned den norske økonomien.

Les også

Dette betyr rentehevingene for deg: Flere tusen ekstra i året

Tror toppen er nådd

– Det var ikke behov for å heve renten nå. La det gå godt og så vil det kjøle seg ned neste år, i stedet for å stramme til i den situasjonen vi har nå, sier Due-Andresen.

Likevel varsler altså Norges Bank akkurat det alle ventet. Olsen trekker rentebanen opp i front, og fremskynder neste heving. Den neste hevingen sentralbanken ser for seg er nå fullt priset innen desember, med en viss sannsynlighet for septembermøtet.

Den planen kommer Øystein Olsen etter hvert til å gå bort fra, tror Handelsbanken.

– Vår spådom er at de ikke klarer å få renten videre opp. Det er internasjonale forhold som hindrer dem i det. Vi så i går hvor «duete» Fed var. Norges Bank hadde «cut off» i datainnsamling fredag i forrige uke, og etter det falt rentene videre. Vi tror internasjonale forhold kommer til å fortsette å kjøle seg ned og at det vil hindre flere hevinger, sier Due-Andresen.

80 prosents sannsynlighet for september

Sentralbanksjefen signaliserte at det vil komme ytterligere en renteheving i år. Samtidig skrur sentralbanken rentebanen noe opp i pengepolitisk rapport.

– Norges Bank løftet rentebanken og forutser at den neste renteøkningen sannsynligvis kommer allerede i september, skriver Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i et notat.

Han forklarer at rentebanen leder til 1,45 i fjerde kvartal, noe som gir 80 prosent sannsynlighet for en renteheving i september.

– Den neste rentehevingen kommer «garantert» innen desember ifølge rentebanen, skriver Bernhardsen videre.

Videre forklarer han at den nye rentebanen nå signaliserer rundt 50 prosent sannsynlighet for en renteøkning i 2020.

Har du abonnement på Dine Penger? Prøv oss i én måned for én krone. Her er noe av det vi har skrevet om den siste tiden:

Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken

Bli millionær på bonuspoeng

Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Velg riktig lastesykkel

Siv Dolmen

– Dette er hovedtransportmiddelet til hele familien, sier Kari Anne Solfjeld Eid, mens hun laster både barn og bagasje opp i den praktiske lastesykkelen sin. Men det er store prisforskjeller på lastesyklene. Les saken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger over hele linjen

  2. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

  3. Rentemøtet i Norges Bank: Kan gi hint om neste rentehopp

  4. Økonomer om varslet renteheving: – Det er lysere tider i møte

  5. Norges Bank setter opp styringsrenten