Norske nøkkeltall

Black Friday bidro til at shoppetallene slo forventningene

En vridning av julehandelen fra desember til november, og store handledager som Black Friday førte til en økning i detaljhandelen fra oktober til november.

Fabian Bimmer / X02840
 • Hanna Ghaderi
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 1,0 prosent fra oktober til november 2019, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Detaljomsetningen var på forhånd ventet å stige i gjennomsnitt 0,7 prosent på månedsbasis i november 2019, målt med sesongjustert volumindeks. Det fremgår av en sammenstilling TDN Direkt har gjort, basert på estimater fra syv makroøkonomer.

Black Friday bidro til økning

Flere bransjer hadde oppgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet i november. Den største bidragsyteren var elektronikkbutikkene, skriver SSB. I tillegg bidro matbutikker og klesbutikker.

Noe av økningen i november for de ulike næringene og spesielt elektronikk kan skyldes en vridning av julehandelen fra desember til november, og store handledager som Black Friday.

Salg av sportsutstyr og fritidsbåter hadde en nedgang, og dempet den samlede økningen.

Sesongjustert volum for detaljhandelsbedriftene gikk opp med 0,2 prosent i tremånedersperioden september – november 2019, sammenlignet med juni – august samme år.

«En klype salt»

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene falt 0,8 prosent fra september til oktober 2019. Den langsiktige trenden i detaljomsetningsindeksen viser en jevn stigning i første halvdel av 2019, men de siste månedene har trenden snudd til en svak nedgang.

«Forrige måned var på den svake siden slik vi ventet, noe vi tror skyldes at forbrukerne utsatte en del kjøp til november for å dra nytte av Black Friday-tilbud. Detaljhandelstallene er sesongjustert, men Black Friday-salg er et relativt nytt fenomen i Norge og vi tror ikke at sesongfaktoren plukker opp dette i tilstrekkelig grad enda. Vi tar dermed det svake oktober-tallet med en «klype salt» og venter et bra comeback i november», sier analytiker Dane Cekov i Nordea Markets til TDN Direkt.

Tall fra Eurostat, statistikkontoret i EU, viste en nedgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet for detaljhandelen på 0,6 prosent fra september til oktober i år, samlet for landene i eurosonen. I Norge i samme periode var det en nedgang på 0,7 prosent.

Se tallene fra SSB her
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. Detaljhandel
 3. Black Friday
 4. SSB

Flere artikler

 1. Kraftig og overraskende shoppefall i desember

 2. Nytt shoppefall i januar

 3. Kraftig nedgang i julehandelen

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig detaljhandelhopp i Black Friday-måneden

 6. Hardt presset sportsbransje trakk ned shoppetallene