Kronekursen

Norges Bank kjemper mot krise og dramatisk kronefall: – Vil bruke alle sine verktøy

Kronen har gått på en smell knapt noen trodde var mulig, og krisen rammer økonomien hardt. Men Norges Bank viser at den er villig til å bruke alle sine verktøy for å få økonomien i balanse, sier DNB Markets.

Illustrasjonsbilde.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Sentralbanksjef Øystein Olsen har mange våpen, og den siste uken har han vist frem noen av dem.

Krisen i norsk økonomi har forverret seg, og Olsen har levert to uvanlig kraftige rentekutt på én uke. Det er sjelden kost, og skjer bare i ekstraordinære situasjoner. Renten er den laveste noensinne på 0,25 prosent. Så sent som i forrige uke var den 1,5 prosent.

Torsdag falt også kronen så kraftig at sentralbanksjef Øystein Olsen varslet at han vurderer å gripe inn i kronemarkedet for å unngå at den stuper videre. En så svak krone som det vi ser nå vil kunne øke prisene på mat og andre importvarer.

Olsens grep denne uken viser at sentralbanken vil gå langt for å sikre stabilitet, ifølge et notat fra seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Etter nedgangen for kronen i det siste og den danske rentehevingen i går, kunne det være grunn til å vente at Norges Bank ville vente lenger før de kuttet, skriver Aamdal.

– Ved å signalisere mulige valuta-intervensjoner i går og kutte renten i dag, signaliserer banken at den vil bruke alle sine verktøy til å balansere økonomien. Norges Bank sier at den ikke utelukker flere kutt. Vi tror banken er ferdig for denne gang, skriver han.

Dramatisk uke for kronen

Kronen har opplevd en smått utrolig nedtur i 2020, og spesielt onsdag og torsdag denne uken. På et tidspunkt torsdag kostet euroen over 13 kroner og dollaren over 12 kroner, som er milevidt fra tidligere bunnrekorder.

Blant årsakene til kronesvekkelsen er coronakrisen og lavere oljepris, som både skyldes forventninger om lavere oljeetterspørsel og en priskrig på olje mellom Opec og Russland som gjør at verden «drukner i olje». I tillegg forsøker globale aktører å komme seg ut av alle risikable investeringer, og da vil de heller eie dollar enn antatt mer risikable valutaer som kronen.

Norges Bank ser ikke på enkeltkurser som euro og dollar når de vurderer sine tiltak, men på helheten. For kronens del betyr det at de ser på kronen sett opp mot 44 av Norges handelspartneres valutaer, målt ved den såkalte I44-indeksen.

Denne indeksen nådde torsdag et nytt bunnivå på 131,53 poeng, et kraftig fall fra dagen før (se figur). Indeksen viser at kronen har mistet rundt en femtedel av sin verdi mot handelspartnernes valutaer bare siden nyttår. Et høyere tall betyr svakere krone.

Verre i økonomien

Fredag kom Norges Bank med sitt andre dramatiske rentekutt på én uke, og kuttet var på 0,75 prosentpoeng. Det skjer fordi norsk økonomi har forverret seg, og det er dyrere for bankene å finansiere seg.

Sentralbanken sier at den vurderer tiltak for å sikre at bankene følger etter og setter ned sine renter til kundene. Forrige fredag kuttet banken renten med 0,5 prosentpoeng.

Kronen er fortsatt meget svak, men har styrket seg betraktelig etter Olsens trusler om inngrep i kronen og etter det kraftige rentekuttet fredag. Fredag ettermiddag koster en euro 12,23 kroner og en dollar 11,37 kroner, ifølge Infront.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Svak krone kan øke prisene

En så svak krone som det vi ser nå, kan gi store utfordringer for husholdningene. Mange strever allerede med permitteringer eller oppsigelser i familien, noe som gjør at de har mindre penger å rutte med.

Coop har sagt at matprisene vil stige etter kronesmellen. Også prisene på Vinmonopolet kan stige, ifølge vin- og spritleverandøren Arcus, som denne uken varslet mulig prisøkning. Torsdag sa sykkelimportør Olav M. Hagen til E24 at han var bekymret for høyere priser på importvarer, men glad for at Olsen nå forsøker å motvirke kronefallet.

Den svake kronen gir også en kraftig smell for selskaper eller husholdninger med lån i andre valutaer. De som har lån i euro og dollar opplever i disse dager at lånene på kort tid har blitt mer enn 20 prosent dyrere.

Dersom Norge virkelig ønsker å forsvare kronen, har myndighetene finansielle muskler til det. Ved utgangen av fjoråret satt sentralbanken på valutareserver for 546 milliarder kroner, ifølge Norges Banks årsrapport.

Og det er mer i bakhånd hvis Norge virkelig skulle ønske å smelle til for å styrke kronen: Professor Espen Haug ved NMBU sa torsdag til E24 at Oljefondet burde få anledning til å selge noen av sine utenlandske verdipapirer og heller kjøpe aksjer på Oslo Børs.

Det ville føre til et storstilt kjøp av norske kroner, og ville kunne bidra til å styrke kronen betraktelig, påpeker han. Penger har fondet i alle fall nok av, med sin verdi på 10.000 milliarder kroner.

Les også

Euroen har blitt én krone billigere i løpet av dagen

Les også

Olsen-grep barberte Oljefondet med 600 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kronekursen
  2. Kronekurs
  3. Norsk krone
  4. Norges Bank

Flere artikler

  1. Norges Bank med nytt dramatisk rentekutt

  2. Euroen under 11 kroner for første gang siden starten av coronakrisen

  3. Kronen svekkes på nytt etter Norges Banks krisekutt

  4. Utenlandske storbanker har ståltro på kronen: – Veldig, veldig billig

  5. Euroen svekkes: Sterkeste krone på nær tre måneder