Jensen og Moxnes vil få fortgang i bankenes rentekutt

Siv Jensen mener bankene somler med å redusere lånekostnadene for folk i krisen, etter flere ekstraordinære rentekutt fra Norges Bank. Rødt krever at regjeringen sikrer at bankene kutter så snart det er mulig, og i samme størrelsesorden som sentralbanken. Nå ber de Frp stemme for deres forslag, som behandles i Stortinget lørdag.

Publisert:

Fredag besluttet Norges Bank å sette ned styringsrenten nok en gang, til rekordlave 0,25 prosent fra 1 prosent. Altså tre «vanlige» rentekutt på en gang.

Det vil kunne få en effekt på renten vanlige bankkunder har på lånene sine, fordi det er vanlig at bankene følger etter når styringsrenten settes ned.

Blant annet har både Nordea og DNB varslet rentekutt for boliglån siden sist Norges Bank satte ned renten – altså forrige uke. Men de varslede rentekuttene på boliglån for eksisterende kunder ikke vil gjelde før fra 29. april hos Nordea, og for DNB vil det gjelde fra 1. mai.

Det mener Frp-leder og tidligere finansminister Siv Jensen er for tregt.

Les også

Bankenes rentekutt spriker: – Vi er absolutt med på dugnaden, sier DNB

– Nå har Norges Bank satt ned styringsrenten, og mange av bankene har varslet at de vil sette ned renten. Det må også komme folk til gode omgående, skriver Siv Jensen i en e-post.

– Vi er avhengige av at folk bruker penger for at hjulene i samfunnet skal gå rundt, at bedrifter ikke skal gå konkurs og dermed at arbeidsplasser blir borte. At renten på boliglån nå kuttes er også viktig for at folk skal få endene til å møtes dersom de får det vanskelig økonomisk.

– Fellesskapet må settes foran

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes menes rentekuttene må komme folk til gode raskt. Lørdag behandles regjeringens forslag om ordning for at bankene kan hjelpe bedrifter i Stortinget.

Der ber Rødt om at regjeringen sikrer at bankene så fort som mulig kutter renten på utlån for bedrifter og privatpersoner like mye som Norges Bank kutter styringsrenten.

– Hvis banker nå somler med å sette ned renten, løper de fra samfunnsansvaret sitt og skulker dugnaden vi alle deltar i. I situasjonen vi står i må fellesskapet settes foran egen vinning, sier han.

Moxnes merker seg at Siv Jensen er på samme linje.

– Hvis Frp og de andre partiene stemmer for forslaget kan vi sikre at bankene bidrar i dugnaden. Jeg håper det ikke blir som da vi behandlet forslaget om å hindre utbytter til bedrifter som får krisehjelp, hvor Frp sa i mediene at de var for, men stemte mot da det kom til stykket, sier Moxnes.

– Det bevilges beløp i hundremilliardersklassen som garanti for at bankene kan sikre at bedrifter med livets rett ikke går konkurs, da må også bankene avkreves å sikre folk som rammes av krisen. De enorme ressursene som samfunnet nå tar i bruk må komme vanlige folk og de som sliter til gode, ikke ende i utbyttefest for aksjonærene.

Ber folk snakke med banken

Jensen påpeker at bankene ikke bare har en viktig rolle i å hjelpe bedrifter med å overleve, men også for tusenvis av ansatte som blir permittert på grunn av coronakrisen.

– Vi må ikke glemme at tusenvis av mennesker nå får problemer med privatøkonomien sin og frykter både for hjemmet sitt, arbeidsplassen sin og sin økonomiske fremtid. Folk som blir permitterte, eller som nå er i en vanskelig situasjon trenger å få satt ned renten sin med en gang, skriver Jensen.

Les også

Ekspert om rentekuttet: Krever rask handling fra bankene

Hun oppfordrer også folk til å forhandle med banken sin.

– Så vil jeg også oppfordre folk som får økonomiske problemer til å ta kontakt med banken sin med en eneste gang. Da kan de for eksempel be om avdragsfrihet på boliglånet. Bankene har ingen interesse av at folk ikke klarer å betjene gjelden sin, skriver Jensen.

– Vanlig prosedyre

Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea påpeker at banken av konkurransehensyn ikke kan kommentere hva de vil gjøre med renten før de eventuelt har besluttet å gjøre endringer.

– Vi har allerede valgt å følge Norges Bank i rentekuttet på 0,5 prosentpoeng. Så iverksetter vi det etter vanlig prosedyre, sier Steffensen om rentekuttet som vil tre i kraft 29. april.

DNB viser til at Finansavtaleloven fastsetter at varsel om lavere rente på innskudd, som er til kundens ugunst, har to måneders frist. Samtidig har varsel om renteøkning på utlån, som også er til kundens ugunst, en frist på seks uker. Det er disse fristene banken normalt forholder seg til.

Les på E24+

Norges Bank er bare så vidt i gang

– I en normalsituasjon skulle kuttet vi gjorde sist fredag vært gjeldende fra 20. mai, fordi vi kutter innskudd og utlån samtidig. Vi valgte å fremskynde med 20 dager til 1. mai for lån, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Vilming i DNB.

– Nå har vi fullt fokus på blant annet å hjelpe kunder med avdragsfrihet, som er et effektiv tiltak for mange i en sårbar situasjon. Vi får nå tusenvis av søknader hver dag, og behandler så fort det overhode lar seg gjøre.

Flere etterlyser handling

Rentekuttet fra Norges Bank fredag var etterlengtet blant økonomene. Samtidig har flere tatt til orde for raskere og kraftigere handling fra bankene.

– Nå er det viktig at bankene også følger opp og reduserer utlånsrentene raskt, da kan det bidra positivt, uttalte BI-professor Hilde Bjørnland til E24 tidligere fredag.

Huseiernes Landsforbund har kritisert bankene for å ikke kutte like mye i renten som Norges Bank. DNB svarte på kritikken med å vise til at prisen på penger ikke har falt tilsvarende, fordi bankene forholder seg til pengemarkedsrenten, og ikke låner penger av Norges Bank.

Les på E24+

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

Publisert:
Gå til e24.no