Tror ikke på lang børsuro
Nervøse aksjeinvestorer satser på at gårsdagens oppgang i USA skal bidra til å legge en rask demper på den globale børsuroen. For tross svake økonomiske nøkkeltall var amerikanske investorer igjen på kjøperen.
- Jeg skal ikke stikke hodet ut og si at dette er over om tre dager, men jeg tror ikke det blir så forferdelig som man kunne frykte med én gang. Får vi et scenario der USA roer seg ned og viktige amerikanske nøkkeltall i neste uke ser OK ut, så tror jeg ting kan begynne å roe seg ned, sier aksjestrateg Kim Evjenth i meglerhuset Kaupthing.
På Oslo Børs ble det i går for andre dag på rad omsatt aksjer for over 19 milliarder kroner.
Både hos Kaupthing og i meglerhus verden over var gårsdagen nok en dag med hektisk handel, etter det globale børsfallet som ble utløst i Kina på tirsdag. Mens det kinesiske markedet steg pent i går igjen, fortsatte fallet i Asia forøvrig og i Europa.
- Fungerer godt
Derimot var amerikanske investorer igjen på kjøperen. For selv om økonomiske nøkkeltall - som revidert BNP for 4. kvartal i fjor og salg av nye boliger i USA - var svakere enn forventet, så tikket alle de tre viktige amerikanske børsindeksene oppover i går kveld. Den ferske amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke var også ute og helte olje på opprørt hav ved å si i en høring i den amerikanske kongressen at det amerikanske aksjemarkedet "fungerer godt" og at det er bra sannsynlighet for en styrking av økonomien i år.
Litt olje på havet var det også i det norske aksjemarkedet i går. For en oppgang i oljeprisen gjorde at utenforlandet Norge ikke falt spesielt mer enn andre europeiske markedet i går.
Mindre uro nå
nder aksjeuroen i mai i fjor falt Oslo Børs nær 20 prosent på noen få handledager. Da varte den sterke uroen i over en måned, og Børsen brukte et halvt år på å nå de samme nivåer igjen. De aller fleste aksjeeksperter Aftenposten snakket med i går tror imidlertid ikke på mange uker med uro denne gangen.
- Jeg tror oddsene for det er lavere. Det er ingen fundamentale forhold i verdensøkonomien som tilsier det. Årets uro kommer også rett før utbyttesesongen, som vil tilføre ny likviditet i markedene, og til slutt er slike ting selvforsterkende. Klarer du å få noen dager uten store fall, kan ting roe seg ned, sier Evjenth.
En profilert investor som Jens Ulltveit Moe mener aksjer fortsatt er billige, og at for eksempel fast eiendom er dyrere. Han trekker paralleller til det som skjedde i mai i fjor.
- Det var et lignende fenomen, med en nedtur i et underliggende stigende marked. Denne blir nok ikke så stor, og etter en måned eller to tror jeg vi snakker om nye børsrekorder, sier Ulltveit Moe.
Han får støtte av aksjesjef Sveinung Hartvedt i DnB NOR, som mener også fjorårets sterke korreksjoner er innenfor det som er normalt på Børsen.
- Det er de som har hatt is i magen som har tjent mest penger. Litt turbulens det må vi tåle, sier han.
Japanske yen
en kjente aksjeinvestoren Peter Warren tror imidlertid dette kan ta tid hvis først nervøsiteten får satt seg. Han mener hovedproblemet er at for mange investorer har tatt for stor risiko.
Det gjelder spesielt internasjonale investorer som har tatt opp billige lån i japanske yen og investert i obligasjoner, råvarer eller aksjer.
- Verdensøkonomien ser grei ut. Det som ødelegger er aktører som tar mer risiko enn de klarer å håndtere, sier Warren.