Kronen stuper etter renteoverraskelsen

Det gikk som Øystein Olsen ønsket - kronen svekket seg voldsomt etter renteoverraskelsen.

HOPPET: En euro ble nesten ti øre dyrere i minuttene i det øyeblikk Norges Bank annonserte sitt overraskende kutt i styringsrenten onsdag ettermiddag. På bildet er en tørroffsetplate for 200-kroneseddel.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

To minutter før den meget overraskende renteavgjørelsen ble kjent i det globale finansmarkedet, oppsummerte den norske Twitter-brukeren Richard Paulsen stemningen veldig bra:

«Føler dere spenningen i kroppen? Norges Bank rentemøte? ikke jeg heller. Dagens non-event! haha», skrev han.

To minutter senere overrasket Norges Bank alle med å kutte renten med 0,25 prosentpoeng - til tross for at sentralbanken ikke har gitt noen tydelige signaler om at rentekutt var forestående.

Reaksjon i markedet var trolig nøyaktig det Norges Bank håpet på. Kronen stupte mot alle valuter og holdt seg svak.

Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities tror imidlertid at gleden kan bli kortvarig.

- Det er ikke den høye renten som gjør at investorer vil ha kronen. Jeg tror derfor at den kronesvekkelsen vi ser nå vil være temporær, sier Wilhelmsen til E24 i etterkant av rentemøtet.

- Sjokkert

I etterkant av renteavgjørelsen ble det internasjonalt lagt stor vekt på at Norges Bank ikke hadde gitt tydelige signaler om rentekutt, mens norske eksperter ikke holdt tilbake i kritikken.

Storebrands senior porteøljeforvalter Olav Chen var ikke nådig i sin karakterisering av sentralbanksjef Øystein Olsen etter renteavgjørelsen ble kjent:

«Sjokkert. Norges Bank sliter med sin kommunikasjon, helt siden etter ny sentralbanksjef tok over.. Uten tvil.», skrev Chen på sin Twitter-konto.

Olav Chen avholder nå et nettmøte på E24, hvor han svarer på spørsmål fra leserne - følg direkte her

Valgte krona over boligboble

Norges sentralbanksjefen Øystein Olsen har frem til onsdag hatt et problem. På den ene siden danner norske boligpriser formasjoner som får mange i inn- og utland til å snakke om boligboble, mens på den andre siden har kronen vært rekordsterk.

Dette har gitt Olsen et dilemma: skal han heve renten for å bremse boligprisveksten, eller skal han senke renten for å gjøre kronen mindre attraktiv og dermed skjerme arbeidsplasser.

Han valgte krona.

- Vi har ikke noe konkret mål for kronen, men ja, i perioder hvor kronen utvikler seg i en sterkere retning som øker avstanden til anslagene våre, så er det klart at det er en bekymring for oss. Det er også noe vi vektlegger når vi tar en avgjørelse rundt renten, sa Olsen i et intervju med nyhetsbyrået Reuters sist uke.

Les også:

Kutter renten til 1,5 prosent

Pengemarkedsrenten på det laveste på ett år

- Rentebaner må tas med mer salt enn det er i havet

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Øystein Olsen får kritikkfor forrige rentekutt

  2. - Rekordlav rente vil fyre opp under boligmarkedet

  3. Renterådet splittet: Dette bør du gjøre, Olsen

  4. - Kron eller mynt om det blir ett eller to rentekutt

  5. Olsen sitter på gjerdet