KrF-smell for Jensen - går imot endring av inflasjonsmålet

KrF blir med venstrepartiene og går imot forskriftsendringen til finansminister Siv Jensen, hvor inflasjonsmålet settes ned fra 2,5 til 2,0 prosent.

INFLASJONSTRØBBEL: Finansminister Siv Jensen vil endre inflasjonsmålet. Men KrF går imot.
  • Bjørn Haugan
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Finansminister Siv Jensen (Frp) har i statsråd iverksatt en forskrift hvor inflasjonsmålet skal reduseres fra 2,5 prosent til to prosent.

Regjeringen har fastsatt et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Pengepolitikken er innrettet mot at konsumprisene over tid skal vokse med nær 2 prosent årlig.

Ap glad for støtten

Frem til endringen, var målet 2,5 prosent.

Det sensasjonelle er at finanskomiteen i Stortinget tirsdag kveld sa nei til endringen som regjeringen allerede har innført.

– Det kan jeg bekrefte, sier Aps finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud.

– Vi er glade for at KrF, Sp og Sp ble med oss, og at vi også fikk med Rødt og De Grønne om at inflasjonsmålet fortsatt bør være 2,5 prosent.

– Meget oppsiktsvekkende

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO og tidligere sjeføkonom i DNB Markets, beskriver nyheten som «meget oppsiktsvekkende» i en melding på Twitter:

– Kan ikke endre rammevilkårene for kronekursen «hver måned», skriver Dørum.

Det er Finansdepartementet som har fullmakt til å fastsette inflasjonsmålet i forskrift. Stortinget har ikke fattet et vedtak om dette, men opposisjonen i flertall har altså blitt enige i en kommentar i finanskomiteen om at regjeringen bør snu.

Leder av finanskomiteen, Henrik Asheim (H), er helt enig med NHOs sjeføkonom at dette er oppsiktsvekkende.

– Det er spesielt at et flertall går mot dette i Stortinget. Finansdepartementet og Norges Bank har pekt på at vi skal fase inn mindre oljepenger i årene fremover og at vi derfor bør ha et likere inflasjonsmål som landene rundt oss. På samme måte som i 2001 da vi satte et høyere inflasjonsmål fordi oljepenger skulle fases inn i større tempo, sier Asheim til E24.

Han peker på de tunge fagmiljøene støtter reduksjonen i inflasjonsmålet:

– Jeg vil tro at Finansdepartementet kan komme med mer informasjon hvis opposisjonen føler de trenger det, sier Asheim.

– Er det uheldig at Stortinget ikke er enighet om inflasjonsmålet, ettersom vi i Norge pleier å ha konsensus om de store linjene i den økonomiske politikken?

– Ja, det mener jeg. Det er også nytt at Arbeiderpartiet er med på noe slikt. Ser man på de lange linjene err det viktig at vi står sammen, slik man også gjorde under Stoltenberg i 2001. Så dette er nye toner, sier Asheim.

Norges Bank opplyser til E24 at de mener det ikke er naturlig å kommentere eller utdype nyheten i dag, og viser til tidligere uttalelser, inkludert et offentlig svarbrev til Finansdepartementet 21. februar.

Der støtter Norges Bank endringen blant annet fordi «det er vanskelig å finne tungtveiende argumenter for at Norge nå bør ha et annet mål for inflasjonen enn landene rundt oss».

I en pressemelding 15. mars skrev Norges Bank også at den nye forskriften (inflasjonsmålet) ikke vil føre til «vesentlige endringer i utøvelsen av pengepolitikken», og at inflasjonsstyringen er fleksibel.

KrFs begrunnelse

– Det er riktig, sier KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad.

– Hvorfor?

– Vi følger vanligvis regjeringen i en slik sak, fordi vi stoler på at det er sterke faglige begrunnelser. Men etterhvert som vi jobbet med den, fikk vi mange faglige innspill som anbefalte at inflasjonsmålet ikke bør reduseres fra 2,5 til to prosent, blant annet av hensynet til sysselsettingen, sier Ropstad til VG.

– Hva betyr dette i praksis?

– Forsikriftsendringen er gjort, men vi forventer at finansministeren lytter til flertallet i Stortinget.

– Vi går imot å redusere inflasjonsmålet fordi vi mener det vil bidra til å presse opp rentene unødvendig tidlig, fordi det gir sterkere krone og dermed større problemer for vår eksportindustri, sier Aaserud.

– Hva bør Siv Jensen gjøre?

– Hun bør lytte til Stortinget og tilpasse sin politikk til flertallets syn i denne saken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
  2. Siv Jensen
  3. Norges Bank

Flere artikler

  1. Vil la regjeringen styre inflasjonsmålet likevel

  2. Inflasjonsopprøret på Stortinget sendte kronen i en berg-og-dal-bane

  3. – Forstår ikke helt begrunnelsen

  4. Regjeringspartiene enige - flytter 200 millioner i statsbudsjettet

  5. KrF støtter Stoltenberg i Norges Bank: – Svært dyktig økonom