Fersk rapport: Staten tjener milliarder om momsfritaket fjernes

Norsk næringsliv setter inn støtet mot utenlandsk netthandel i en fersk rapport – som hevder at staten vil tjene 6,1 milliarder kroner frem til 2023 om momsfritaket fjernes i statsbudsjettet for neste år.

NY RAPPORT: Fjerning av momsfritak på netthandel kan skape 2.000 nye norske jobber neste år. Bildet viser lageret til Kolonial.no.
Publisert: Publisert:

Rapporten fra Menon Economics, laget på oppdrag fra norsk handelsstand, viser at staten vil tjene 917 millioner kroner fra innføringsåret om man fjerner momsfritaket på netthandel på 350 kroner.

På grunn av en stadig økende netthandel, vil dette øke til 1,5 milliarder i året innen 2023.

Menon legger til grunn lavere tall enn både Virke og SSB, og mener utenlandsk netthandel utgjorde 4,1 milliarder kroner i 2017.

Man tror også at 1.700 nye årsverk vil komme til, nærmere 2.000 arbeidsplasser.

– Vi ønsker oss en faktabasert diskusjon. Det får vi nå. Rapporten viser at motstanden mot 350-kronersgrensen er rasjonell, sier Jan Egil Pedersen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Les også: (+) Kolonial har skjemt bort kundene sine. Det kan være selskapets største problem

Utlendingene etablerer seg i Norge


Men en fjerning av momsfritaket vil ikke fjerne netthandelen fra utlandet, og rapporten peker på at internasjonale netthandelaktører antageligvis vil etablere seg i landet i løpet av kort tid.
Dette er selskaper som skaper svært få arbeidsplasser i Norge.


Det blir vist til at den kinesiske netthandelgiganten Wish har momsregistrert seg i Sverige, en aktør som også er stor i Norge.

Les også

Fersk undersøkelse: Mathandelen på nett har stoppet opp

Dermed viser rapporten et behov for 323 årsverk i 2023, en kraftig reduksjon fra de 2.000 jobbene som kommer til i innføringsåret.

Rapporten viser hvor fort utenlandske selskaper vil tilpasse seg norske regler, og man tror omsetningen fra norskregistrerte selskaper med utenlandsk opprinnelse vil vokse fra 542 millioner til 4,8 milliarder kroner fra 2019-2023, til tross for at momsfritaket oppheves.

– Dette er tyngdekraften, og noe vi bare må forberede oss på. Men dette handler om å konkurrere på like vilkår. Våre naboland ler jo av oss, dette momsfritaket er det komplette galskap satt i system, sier leder for Virke Handel, Harald Andersen.

I Sverige har man nylig fjernet fribeløpsgrensen, og man skal også avvikle momsfritaket som finnes i EU i løpet av 2021.

Om rapportens tall stemmer, vil utenlandske norskregistrerte nettbutikker stå for 75 prosent netthandelen fra norske forbrukere.

Norske nettbutikkers del av omsetningen utenlandske nettbutikker tidligere sto for, vil derimot krympe fra 542 millioner kroner til 479 millioner kroner fra 2019 til 2023.

Et politisk våpen

Den 8. oktober legges det nye statsbudsjettet frem, og flere i handelsnæringen frykter regjeringen vil utsette oppheving av momsfritaket som et middel for å få KrF inn i regjeringssamarbeidet med Høyre, Frp og Venstre.

FORHANDLINGER: Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk forventer at særavgiftene eller den såkalte sukkeravgiften senkes i neste års statsbudsjett, men er spent hvordan KrFs posisjon i forhold til regjeringen kan påvirke de videre forhandlingene.

KrF-leder Knut Arild Hareide rådga fredag partiet om å vurdere et regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, men han møter ifølge VG motstand internt.

– Vi frykter at man ikke får den rasjonelle debatten rundt hvor viktig både oppheving av momsfritak og senking av særavgifter er for norsk næringsliv, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Også Virke-lederen har samme frykt.

– Det er grunn til å frykte at regjeringen tar noen slike grep, men det er totalt uakseptabelt og uforsvarlig, sier Andersen i Virke.

Han mener norsk næringsliv ikke har samme tillit til politikerne som de har hatt tidligere.

– Våre medlemmer over det ganske land skjønner ingenting av dette momsfritaket, og det fører til politikerforakt.

Det er NHO, Virke, Handel og Kontor og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund som har bestilt rapporten fra Menon.

Kostnadene vil øke

Les også

Posten kritiseres for rapport om «350-kronersgrensen»: – Bør ikke få stå uimotsagt

Inntektene til staten vil bli 6,1 milliarder kroner fra 2019 til 2023 om momsfritaket fjernes, ifølge rapporten.

Men samtidig vil også Postens kostnader gå opp, og i innføringsåret vil nye kostnadene ligge på 290 millioner kroner, men har ikke en direkte effekt på inntektene til staten.

Menon skriver at disse kostnadene vil falle med årene, blant annet grunnet nye og enklere digitale løsninger.

For perioden frem til 2023 vil kostnadene for øvrig ligge på 1,3 milliarder kroner, mener rapporten.

Les også

Shoppephopp i august

Les også

Are Traasdahl: Tror Amazon lanserer i Norge om ett år

Les også

Vekst på 17 prosent fra fjoråret

Publisert:

Her kan du lese mer om