NBBL venter fire prosent boligprisvekst i 2019: – Må bli vant til en mye mer moderat prisvekst

Oppgangen i norsk økonomi vil bidra til at boligprisene stiger i 2019, men høy boligbygging, lavere befolkningsvekst og høyere renter skaper motvind for boligmarkedet, venter NBBL.

VENTER MODERAT PRISVEKST: NBBL anslår at norske boligpriser vil stige med fire prosent i 2019.

Foto: Thomas Andreassen VG
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Vi ser at det er ikke en bonanza som i 2016 da ting gikk av skaftet. Men det vi ser nå er egentlig et sunnere boligmarked, der det er mer balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norske boligbyggelags landsforbund.

Etter noen år med store svingninger i boligprisene, har utviklingen vært av det flatere slaget i 2018. Hvis NBBL treffer med sine prognoser, blir det en moderat prisvekst også neste år.

I sin nye boligmarkedsrapport anslår interesseorganisasjonen at boligprisene på landsbasis vil stige med fire prosent i 2019 med hjelp fra at pilene peker oppover i norsk økonomi.

– Det er et scenario som baserer seg på at oppgangen i norsk økonomi fortsetter. Historien viser at boligprisene gjerne fortsetter å stige i en oppgangskonjunktur, sier sjeføkonomen.

Les også: (+) Nye befolkningsanslag rokker ved selve fundamentet i det norske boligmarkedet

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL

Foto: Norske Boligbyggelags Landsforbund

Tre faktorer demper prisene

Det er imidlertid et knippe faktorer som vil holde prisveksten beskjeden, ifølge Bjerknes:

 • Befolkningen vokser saktere enn før. Rapporten peker på at befolkningsveksten nesten er halvert etter 2014, mye på grunn av lavere innvandring.
 • Boligbyggingen har vært høy med mange boliger til salgs over hele landet, og også neste år ferdigstilles det mange nye boliger, ifølge rapporten.
 • I september satt Norges Bank opp styringsrenten for første gang på flere år, og bankene har fulgt etter med å skru opp boliglånsrenten. Sentralbanken har gitt beskjed om at styringsrenten trolig skal heves to ganger til i 2019 før den settes gradvis opp til rundt to prosent i 2021.

– Det positive er at norsk økonomi har gått bra nok til at etterspørselen har tatt unna boligtilbudet, uten at boligprisene har falt, sier sjeføkonomen.

Les også

Tidenes dyreste Obos-leilighet til salgs for 95 millioner kroner

– Jeg tror det viktigste for boligmarkedet er at folk har en jobb og ikke frykter for å miste jobben, at arbeidsledigheten er lav og at sysselsettingen fortsetter å stige, sier han.

En ny risikofaktor som har dukket opp i høst er vekstbremsen i internasjonal økonomi, der spesielt økonomien i eurosonen vokser saktere. Det kan også påvirke norsk økonomi, fremholder Bjerknes.

– Det er en viss uro for at konjunkturene ute svekkes. Nå har det gått bra lenge, og så ser man at det begynner å ebbe ut. Det blir noe vi følger tett fremover.

– Mye mer moderat prisvekst

NBBLs forventning om moderat prisvekst i boligmarkedet deles av andre analysemiljøer.

I sin siste pengepolitiske rapport legger Norges Bank til grunn at prisene vil øke med 1,6 prosent neste år og 3,1 prosent i 2020, og SSB venter også en beskjeden prisutvikling de neste årene.

Les også

Boligprisfall for tredje måned på rad

Fra Eiendom Norge er prognosen at boligprisene vil stige med 3 prosent i 2019, ifølge en pressemelding.

Ifølge NBBLs rapport dempes nå effektene fra det som har vært to megatrender i økonomien, som har vært «dynamitt for boligprisene» de siste tiårene.

– For det første har rentenivået falt mer eller mindre kontinuerlig, og nå har vi nådd bunnen med høy sannsynlighet. Når renten begynner å komme opp mister du en veldig sterk driver for boligprisene. I tillegg har boliggjelden steget mye, og det legger en demper fremover, sier Bjerknes.

NBBL tror Norges Bank vil gjøre som de har sagt de skal gjøre og heve styringsrenten to ganger neste år.

– Det andre er at vi har hatt en sterk velstandsøkning med innfasingen av oljepenger, som begynte på slutten av 90-tallet og har økt frem til for noen år siden. Oljen vil selvfølgelig være vår viktigste næring, men den ekstraordinære stimulansen inn i norsk økonomi, den avtar, sier sjeføkonomen.

Han viser til at boligprisene har vært mer eller mindre stigende i 25 år, med leilighetspriser som siden bunnen på 90-tallet nesten er tidoblet.

– Jeg tror vi må bli vant til en mye mer moderat prisvekst de kommende årene. For det andre må vi kanskje også være forberedt på at boligprisene vil kunne svinge mer med konjunktursyklusene.

Les også

Høyeste pengemarkedsrente på tre år

Les også

Sjeføkonom: – Dette er de største usikkerhetsfaktorene i boligmarkedet

Les også

– Bankene er tydelig interesserte i å konkurrere på fastrentelån

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Rente

Flere artikler

 1. NBBL-rapport: Fire faktorer holder boligprisene i sjakk

 2. NBBL tror boligprisene vil fortsette å øke neste år

 3. Prisen på borettslagsboliger steg 1,8 prosent i andre kvartal

 4. NBBL tror ikke på prisvekst for borettslagsleiligheter

 5. Ny måling viser helomvending i folks boligprisforventninger