Sjeføkonomer: Bedriftenes dom betyr rentekutt

Og Jan Ludvig Andreassen tror Norge kan få nullrente om fire år.

MÅ KUTTE: Frank Jullum tror Norges Bank kutter renten i september.
Publisert: Publisert:

Torsdag ble det klart at bedriftene som inngår i Norges Banks regionale nettverk ser litt mørkere på utsiktene nå enn før sommeren.

Om få uker, den 24. september, må Norges Bank varsle om de beholder dagens styringsrente på én prosent, eller om den skal settes enda lavere.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank føler seg nå trygg på at det blir det siste:

– Undersøkelsen tyder på nullvekst i Norge de to neste kvartalene, som er vesentlig svakere enn Norges Bank har lagt til grunn, sier Jullum til E24.

– Vi tror det betyr at Norges Bank kutter renten i september – selv om inflasjonen er høy og kronekursen er lav, fortsetter han.

Les også

Regionalt nettverk: Fortsatt svak vekst

– Opplever enda sterkere fall

«Fallet i oljeprisen og lavere aktivitet i oljenæringen har svekket vekstutsiktene i de fleste næringene, men varehandelen og eksportindustrien ventet fortsatt moderat vekst,» heter det blant annet i dagens pressemeldingen.

Kapasitetsutnyttelsen ikke har vært så lav siden Norges Bank begynte målingen i 2005.

Frank Jullum sier oljenedturen fortsetter å kreve nye ofre, i takt med at ringvirkningene sprer seg i økonomien.

– Og vi ser at tjenesteytende næringer, slik som taxinæringen og hoteller, nå opplever enda sterkere fall, påpeker Jullum.

Han kaller målingen «omtrent som ventet».

Saken fortsetter.

Les også

E24s regionale mini-nettverk: Langt mellom ekspansjonsplanene

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika

Spår nullrente i 2019

Heller ikke sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen ble overrasket over målingen. Dermed er det duket for rentekutt om noen uker, resonnerer han.

– På junimøtet sa Norges Bank at hvis ikke noe dramatisk skjer, så blir det rentekutt i september. Hvis de skal følge sin kommunikasjonsstrategi, så kutter de renten nå, sier sjeføkonomen til E24.

Andreassen tror norsk økonomi skal vokse mindre enn normalt over de neste ti årene. Og styringsrenten vil gradvis skrelles ytterligere – helt til Norge har nullrente, mener han.

– Det tror jeg vi vil få en gang i 2019, sier han.

Les også

Uventet sterk inflasjon: – Dette er en kroneeffekt

– Folk mister kjøpekraft

De kommende årene varsler han at ledigheten bare vil fortsette å vokse.

– Arbeidsledigheten vil være omtrent som tidevannet som stiger, skisserer sjeføkonomen.

Allerede fra neste år kan nordmenn flest få dårligere råd, mener han.

– Når vi får uventet høy konsumprisvekst samtidig som uventet lav lønnsvekst, så mister folk kjøpekraft. Det er tegn på et tøft 2016, sier han.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 skriver også i sin rapport at rentekutt senere i september er sannsynlig etter nettverksrapporten.

Men han påpeker at de ikke er helt sikker.

De sterke inflasjonstallene torsdag peker i motsatt retning av rapporten, men vi skal huske på at de tallene dels ble drevet av en teknisk baseeffekt som Norges Bank nok ser igjennom. Alt i alt tror vi derfor det er nokså sannsynlig at Norges Bank kutter renten om drøye to uker, men vi er på ingen måte skråsikre, skriver Syed.

Publisert:
Gå til e24.no