Venstre-politikere vil åpne for Ap-samarbeid

Flere markante politikere i Venstre mener partiet må være åpne for å samarbeide med andre enn regjeringspartiene ved neste valg, også Arbeiderpartiet.

FÅR STØTTE: Etter å ha gjort det klart at samarbeid med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre (AP) snur nå flere Venstre-politikere.
Publisert: Publisert:

– Venstre må i god tid før 2017-valet si at en går til valg på egen plattform, uten bindinger til en særskilt blokk. Det vil ikke automatisk si samarbeid med Ap, men det er ingen grunn til å låse oss til videre samarbeid med Frp, sier Geir Kjell Andersland til Klassekampen. Han gikk av som fylkesleder i Hordaland Venstre på søndag, men har fremdeles sentrale verv i partiet.

Avisen har snakket med flere fylkesledere som mener partiet må se både til høyre og venstre i 2017.

– Vi bør se fordomsfritt på andre løsninger, sier lederen i Agder Venstre, Torunn Sandvand.

Venstres fylkesleder i Finnmark, Terje Soløy, mener samarbeidet med Frp har gått for langt.

– Ja, nå er det ren Frp-politikk som føres. Det kan ikke Venstre være stolt over.

Tirsdag skrev Klassekampen at misnøyen med regjeringens asylpolitikk vokser i Venstre, og at flere nå krever at partiet revurderer sin støtte til regjeringen.

Ønsker asylsamarbeid med Ap

Venstres stortingsgruppe skal onsdag ta stilling til listen med 40 innstrammingsforslag fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Unge Venstre-leder Tord Hustveit mener regjeringen bryter asylavtalen med sentrumspartiene fra 2013 gjennom tiltakene. I Dagsavisen foreslår han at Venstre allerede nå går i en allianse med Arbeiderpartiet i akkurat denne saken.

– Flere av forslagene er i strid med asylavtalen. I avtalen heter det at Norge skal oppfylle internasjonale forpliktelser og gi beskyttelse til folk som er truet. Summen av hennes forslag gjør at dette ikke er oppfylt. Da er avtalen brutt, og Venstre står fritt til å søke flertall andre steder for å moderere forslagene. Da er det helt «fair» om vi stemmer sammen med Ap, sier Hustveit.

Arbeiderpartiet stiller seg kritisk til flere av forslagene, men Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke gi et klart svar på om det er aktuelt å alliere seg med Venstre for å stanse enkeltforslag.

– Vi kommer til å ta en avgjørelse på selvstendig grunnlag. Vi kommer til å jobbe aktivt for å danne flertall for gode beslutninger, sier Støre til avisen.

– Førstevalg

Når det gjelder et mulig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, sier Venstres generalsekretær Trond Enger følgende til Klassekampen:

– Vi gikk til valg i 2013 på en blågrønn regjering med oss, KrF og Høyre. Til landsmøtet vedtar noe annet, er det vårt førstevalg. Jeg opplever ikke at fylkeslederne etterlyser en annen strategi og heller vil regjere med Ap. Det er samarbeidet med Høyre/Frp-regjeringen – og da Frps statsråder – som oppleves som problematisk, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere sagt at hun heller går av enn å gi regjeringsmakt til Ap.

Les også

Rødt vil betale bøter for gruveaksjonistene

Les også

KS utelukker ikke nytt 80-tallskrasj for økonomien

Les også

Støre mener regjeringen tar for lett på økt ledighet

Publisert: