Økonomer frykter ukontrollert dansk boligkrise:
– Jeg er mer bekymret for Norge

Kraftig boligprisvekst, høyt gjeldsnivå og svært lave renter er en svært farlig cocktail mener økonomene. Nå frykter de at utviklingen kan spinne ut av kontroll.

STIGER I PRIS: Prisen på boliger særlig i Oslo stiger raskt, og økonomene er bekymret for at veksten vil spinne ut av kontroll.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

De siste månedene har eiendomsmeglerne meldt om forrykende fart i det danske boligmarkedet, og prisene har nå krøpet seg høyere enn de var før landets boligkollaps i 2006.

Det får økonomenes varsellamper til å blinke kraftig, ifølge Bloomberg.

– Nå er det fare for at danskene er blinde for at det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Dette øker sjansen for et kraftig boligprisfall når rentene på et eller annet tidspunkt begynner å stige igjen, sier sjefanalytiker Tore Stramer i Nykredit til nyhetsbyrået.

Ingen annet land i verden har hatt negativ styringsrente lenger enn Danmark, som i et forsøk på å holde sin krone fast mot euroen har hatt renter under null i fire år.

Danskene har en av de laveste boliglånsrentene i EU, viser tall fra eurostat. Samtidig har landet Europas mest forgjeldede befolkning.

Ifølge Danske Bank-sjef Thomas Borgen forventer ikke banken at styringsrentene vil heves før tidligst i 2018.

Større problem i Norge

Her hjemme er ikke situasjonen særlig annerledes, svært lave renter har ført til at boligprisene presses kraftig oppover, særlig i Oslo, og norske husholdninger er nå den fjerde mest gjeldstyngede i Europa.

– I 2006 før det kraftige boligprisfallet i Danmark var prisene i Norge og Danmark på samme nivå. Danmark er nå tilbake der de kom fra. I Norge hadde i ikke noe boligprisfall, og er dermed på et mye høyere nivå enn i 2006. Jeg er mer bekymret for Norge enn for Danmark, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

BEKYMRET: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Foto: Trond Solberg VG

Han legger til at han tror nye avbetalingskrav kan gjøre det litt mindre lønnsomt å investere i bolig i Danmark, og dempe veksten noe. Det samme gjelder Norge, men veksten i Oslo er fortsatt urovekkende høy.

– Jeg var redd for 10–12 år siden, og spådde da kraftig fall. Analysen viste seg å stemme for resten av Europa, bare ikke for Norge, sier Andreassen til E24.

Snart renteoppgang

Foreløpig mener fortsatt mange av de norske bankene at det går mot ytterligere rentekutt når Norges Bank møtes i september. Andreassen peker imidlertid på at dette kan øke sjansen for ytterligere risiko i det norske boligmarkedet.

– På et tidspunkt vil Norges Bank gå vekk fra ytterligere kutt på bakgrunn av økt risiko i boligmarkedet. Jeg tror ikke boligeiere kommer til å få så mye mer rentehjelp av Norges Bank, sier Andreassen.

Les også

Her er rente-ekspertens «stalltips» i urolige tider

Sjeføkonomen peker likevel på at presset på lave renter vil fortsette fra eurosonen, noe som vil bidra til å holde norske renter lave lenge.

– Når vi får bestemme over vår egen pengepolitikk, og renten settes etter norsk økonomi, og mindre på bakgrunn av våre naboer tror jeg det vil gå mot økte renter i Norge, sier Andreassen.

Ved sist rentemøte overrasket Norges Bank alle ved å justere opp rentebanen på lengre sikt. Det er likevel få som tror at det vil komme en heving av renten i løpet av året.

Må ikke være boble

Stramer i Nykredit peker på at det ikke nødvendigvis er slik at en må ha bobler i boligmarkedet for at situasjonen kan utvikle seg til en krise.

– Det er svært viktig å huske på at vi kan få et dramatisk fall i boligprisene, selv om vi ikke ser bobletendenser i den tradisjonelle formen, sier sjefanalytikeren til Bloomberg.

Da boligboblen sprakk i 2006 i Danmark falt prisene rundt 30 prosent i løpet av svært kort tid. Det samme så en også flere steder i verden, noe som førte til at mange fikk store problemer å betjene gjeldsbyrden sin.

Per i dag er det mulig å sikre seg boliglån til negativ rente, skriver Bloomberg. I Norge er vi fortsatt langt unna dette, men lavere styringsrente og hard konkurranse om boliglånskundene har presset bankene til å senke sine boliglånsrenter kraftig og det er nå mulig å sikre seg boliglån med en rente på rett over 2 prosent.

Les også

Økonom om «overdrevet» boligkrise i Oslo: – Tar helt feil

Les også

Her er rente-ekspertens «stalltips» i urolige tider

Les også

Dansk gjeldsauksjon vekker valutakrig-minner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Boligmarkedet
 3. Danmark
 4. Bolig
 5. Norge
 6. Oslo
 7. Norges Bank

Flere artikler

 1. – De har nylig lært en lekse og vet hva de skal se etter

 2. Økonomer etter Olsens rentekutt til null: Spår lave boliglånsrenter lenge

 3. Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

 4. Frykter for boligmarkedet om SSB-anslag slår til

 5. Betalt innhold

  Kan boligprisgaloppen utløse det neste gigantkrakket?