Ny lekkasje: Regjeringen øker oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner

Regjeringen legger opp til å øke oljepengebruken i revidert nasjonalbudsjett med 10,4 milliarder kroner sammenlignet med budsjettforslaget i høst. Det melder flere nyhetsbyråer.

ÅPNER KRANENE: Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg pumper 10,4 milliarder nye oljekroner inn i revidert statsbudsjett.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Johan Hammerstrøm
  • NTB
Publisert:,

Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett klokken 10.45, men Bloomberg News har allerede fått tak i noen lekkasjer. Ifølge nyhetsbyrået øker oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner til 205,6 milliarder kroner.

Det tilsvarer 2,8 prosent av Oljefondets totale verdi.

Klokken 09.30 bekreftete også NTB disse tallene.

Økningen skyldes lavere skatte- og avgiftsinntekter, reduserte utbytter og økte utgifter til innvandring og integrering samt nye tiltak mot arbeidsledighet, ifølge forslaget til revidert nasjonalbudsjett som legges fram senere i dag.

Les også

Onsdag kommer det: Her er lekkasjene fra revidert statsbudsjett

Mer til Vestlandet

Lavere utgifter i folketrygden bidrar til å redusere underskuddet, som innebærer at budsjettimpulsen øker fra 0,7 prosent til 1,1 prosent.

Budsjettimpulsen er et mål på hvordan budsjettet påvirker innenlands etterspørsel. Siden 2001 har budsjettimpulsen i gjennomsnitt kun ligget på 0,3 prosent.

Regjeringen la i forslaget til statsbudsjett for i år opprinnelig opp til en oljepengebruk på 194 milliarder kroner. Det ble justert opp til 195,2 milliarder kroner som følge av asyltillegget som ble lagt fram en knapp måned senere.

Det har også kommet frem at regjeringen deler ut 250 millioner kroner ekstra til kommunene som har fått oppleve fallet i oljeprisen hardest. Det inkluderer ifølge Stavanger Aftenblad 48 millioner kroner til Stavanger og 30 millioner kroner til Sandnes.

Les også

Øker satsningen på statlige IKT-prosjekter

Justerer ledighetsanslagene

NTB melder samtidig at regjeringen øker anslaget for arbeid

sledigheten fra 4,5 prosent i forslaget til statsbudsjett, til 4,7 prosent i 2016.

Neste år forventes ledigheten å falle til 4,6 prosent.

Den registrerte ledigheten ventes å være på 3,2 prosent i 2016, nøyaktig på linje med anslaget i statsbudsjettet fra i høst. Tallet ventes for øvrig å stige til 3,3 prosent i 2017.

I tillegg til en justering i arbeidsledigheten, velger regjeringen å nedjustere veksten i BNP. Det skriver Dagens Næringsliv som siterer nyhetsbyrået Bloomberg News. Regjeringen nedjusterer veksten i BNP for Fastlands-Norge i år fra 1,8 til 1,0 prosent.

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Siv Jensen gir litt gass igjen

  2. Regjeringen anslår noe høyere ledighet

  3. Siv Jensen foreslår skattelettelser på 1,75 milliarder kroner.

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen vil bruke 231,1 oljemilliarder

  6. Revidert budsjett 2020: Se de viktigste nøkkeltallene