Færre asylsøkere gir 1,8 milliarder ekstra til budsjettet

Færre asylankomster enn ventet i år, frigjør 1,8 milliarder kroner i statsbudsjettet for neste år. Det framgår av et brev som finansminister Siv Jensen (Frp) har sendt Stortinget.

SPARER: De 1,8 milliardene regjeringen sparer på færre asylsøkere kan bli brukt til klimatiltak i statsbudsjett-innspurten.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

Det økte handlingsrommet bidrar, etter det NTB forstår, til å finansiere det tredje og foreløpig siste tilbudet som regjeringspartiene har gitt KrF og Venstre.

Brevet fra Jensen ble sendt Stortinget torsdag, samme dag som samarbeidspartiene ble forelagt dette tredje tilbudet, som etter det NTB erfarer rommer nærmere 3 milliarder kroner ekstra til ulike grønne tiltak.

I brevet fra Finansdepartementet vises det til at punktanslaget for asylankomster i år er på 3.550. Det inkluderer også Norges deltakelse i EUs asyldugnad.

Les også

Solberg inn i budsjettforhandlingene

I budsjettforslaget for neste år er det lagt til grunn en prognose for ankomster på 10.750 asylsøkere i både 2016 og 2017.

– Den store nedjusteringen av prognosen for inneværende år påvirker forutsetningene for anslagene for neste års budsjettforslag, heter det.

Asyltørken innebærer lavere utgifter til drift av asylmottak, omsorgssentre, norskopplæring og støtte til mottaksbeboere og vertskommunetilskudd. Også utgiftene til bosettingsstøtte og dermed integreringstilskudd går ned i 2017 grunnet de lave ankomsttallene.

– Samlet anslås utgiftene på de volumstyrte postene på innvandrings- og integreringsområdet å bli 1,8 milliarder kroner lavere enn tidligere anslått, skriver Jensen i brevet.

Her kan du lese mer om

 1. Politikk
 2. Erna Solberg
 3. Solberg-regjeringen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Vi har liksom avblåst krisen, men problemene våre vil bare øke

 2. Sparer milliarder på ledighetsfall

 3. Siv om bruken av oljepenger:
  Derfor må Norge bremse

 4. Annonsørinnhold

 5. Jensen vil spare i Oljefondet

 6. Siv Jensen foreslår skattelettelser på 1,75 milliarder kroner.