Se listen fra Eurostat: Her er Europas mest forgjeldede folkeslag

Tre land i Europa har husholdninger med gjeld som er over 200 prosent større enn deres årlige inntekt. Rett bak følger Norge - og sjeføkonom frykter vi snart tar igjen de foran.

SKAPT KRISE FØR: Denne saken viser listen over husholdningenes gjeld målt mot gjennomsnittlig inntekt. På den uønskede førsteplassen: Danmark. Her ser vi Nyhavn i København i oktober 2015.

Odd Andersen Afp
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

I 2007 kokte det amerikanske boligmarkedet over som følge av dårlige boliglån og en svært gjeldstynget befolkning.

I Europa har husholdningene i tre land en gjeld som overstiger to ganger inntekten.

For Danmarks del nærmer det seg tregangeren.

Les også

Sjeføkonomen og bankdirektøren anbefalte å binde renten: Siden har fastrenten stupt

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det er på tide å være bekymret også i Norge.

– Da oljeprisen var høy, var jeg helt avslappet til den norske gjeldsutviklingen, både fordi Oljefondet var stort og økte raskt, og fordi nordmenn hadde store aktiva i blant annet bolig. Nå er situasjonen helt annerledes: Oljeprisen er lav, og snart vil vi sprenge handlingsregelen. I tillegg vil boligmarkedet flate ut, sier han.

Forholdet mellom inntekt og gjeld i Norge er på 187,47 prosent. Det er det fjerde høyeste i Europa, ifølge tall fra statistikkbyrået Eurostat (tallene er fra 2014). Danmark troner på toppen av listen med 265,11 prosent. Deretter følger Nederland med 214,45 prosent og Kypros på 202,45 prosent.

– Nå begynner varsellampene å blinke. Ett år med vekst i husholdningenes gjeld er ikke så farlig, men når det er blitt en underliggende trend, er det skummelt. I 2023 er vi på danskenes nivå, sier Andreassen.

Han legger til at faren for krise varierer fra land til land. På grunn av Oljefondet vil Norge kunne takle en eventuell vekst i misligholdte boliglån bedre enn andre land med dårligere statsfinanser.

Uforsvarlig

Torsdag forrige uke satte Den europeiske sentralbanken (ESB) under ledelse av Mario Draghi ned referenten til null, og kommende ventes det at Norges Bank kutter rente til 0,5 prosent.

Ti av ti økonomer E24 har snakket med, mener at Norges Bank vil gjøre tidenes laveste styringsrente enda lavere.

BEKYMRET: Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

Daniel Sannum Lauten VG

Lavere styringsrente betyr at det blir billigere for bankene å låne penger i sentralbanken, noe som tradisjonelt er forbundet med lavere renter også i bankene. I Norge har boliglån blitt atskillig billigere i løpet av de siste to årene, og husholdningenes gjeld har økt kraftig i takt med tilgangen på «billigere penger».

– Sentralbankenes rentepolitikk er uforsvarlig, og bidrar absolutt til den høye gjeldsveksten vi ser i Europa, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

– Sentralbankene er på et sted de aldri har vært før i forsøket på å hindre deflasjon. Det kan gå bra, men det er potensielt mange negative ringvirkninger vi ikke vet om. Dette er et finansielt eksperiment som kan få uheldige konsekvenser for den finansielle stabiliteten, sier kredittanalytikeren til E24.

HØYE KOSTNADER: I flere europeiske land er overstiger gjeldsnedbetalinger inntekten i husholdningene hver måned.

Graf: Eurostat

Ringholm mener det er fornuftig å være bekymret for gjeldsutvikling og boligprisene både i Norge og Danmark.

– Det er fornuftig å være bekymret når vi har både høy gjeld og eleverte boligpriser samtidig, slik vi nå har i Norge. Det betyr enkelt nok at du har mindre buffer for uflaks. Vi er flere her som har kommentert gjeldsoppbygningen tidligere og ment at det er grunn til bekymring, sier Ringholm.

Les også

Eurosones nest største økonomi bekymrer EU-toppene: Nå settes Frankrike i samme bås som kriseland

Ustabile banker

Stor andel misligholdte lån kan føre til at bankenes kapitalbeholdning svekkes. I USA var mislighold av boliglån en av nøkkelingrediensene til finanskrisen som førte store banker på randen av konkurs.

FOTBALLJUBEL HER: Men Nederland er blant kun tre land som har større gjeld enn Norge, målt mot den gjennomsnittlige husholdings månedlige inntekt.

Luca Bruno/ Ap

Ringholm tror imidlertid ikke det er umiddelbar fare for bankkollaps i Europa som følger av misligholdte lån.

– Det er selvsagt store variasjoner mellom landene, men det europeiske banksystemet er mer stabilt enn sitt rykte. Når det er sagt, var EU svært sene med å oppkapitalisere bankene sine, og de har et stort problem i at de tjener for lite penger, sier Ringholm.

Les også

Nordea ber myndighetene ta grep: – Særnorske kapitalkrav en hemsko

Lav kapitalbeholdning kan bli et problem for bankene da dette er deres førstelinjeforsvar ved en eventuell krise.

Andreassen på sin side mener at bankenes største problem er at antallet gode investeringer i Europa er svært lavt.

– Mens det norske banksystemet trolig vil kunne takle husholdningenes gjeld, er det mer ustabilt i Europa. Det vi ser, er et banksystem som i stor grad er svekket av lån gitt til dårlige investeringer. Bankene har et problem i at det er svært få gode investeringer å låne penger til, sier sjeføkonomen.

Les også

Mener Olsen er for optimistisk om boligmarkedet

FØLGER MED: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika anbefaler nordmenn å ikke låne over evne.

Lars Fredriksson Selvik E24

Pass på pensjonen

Andreassen anbefaler i et blogginnlegg folk flest å trygge pensjonen sin eller øke sparingen for å sikre at stor gjeldsbyrde ikke blir et stort problem når arbeidslivet er over.

– Jeg tror nordmenn liker å høre at alt kan vokse inn i himmelen. Vi er optimister. Jeg tror det er viktig å ikke ha for store håp til fremtidige inntekter. Norge vil ikke klare å innfri de pensjonsløftene som er blitt gitt, sier sjeføkonomen.

Les også

Slik påvirker rentesjefene lommeboken din

Han frykter for at den kraftige gjeldsbyrden til nordmenn flest vil bli svært vanskelig å takle om en satser på at pensjonsutbetalinger skal dekke gjelden i fremtiden.

– Antall trygdede øker i dag raskere enn antall mennesker i arbeid. Med mindre oljeprisen skulle stige veldig, er det viktig at folk sparer opp til pensjon selv mens de er i arbeid og ikke låner seg over evne, sier Andreassen.

Han tror det særlig er pensjonister som vil slite med høy gjeld i Europa i løpet av årene som kommer. Han understreker at sparing i bolig i Norge trolig ikke er den beste investeringen per i dag.

– Mitt beste råd til folk flest er ikke lån over evne, spar til pensjon og kutt ned på forbrukslån. Bytt ut restaurantturen med en Grandiosa foran tv-en, sier Andreassen til E24.

PÅ TREDJEPLASS: En mann går langs stranda utenfor Limassol. Kypros har Europas nest mest forgjeldede befolkning, viser Eurostats oversikt.

Iakovos Hatzistavrou Afp
Les også

– Danmark er blitt mye fattigere

Les også

- Hadde jeg vært Øystein Olsen, hadde jeg ønsket meg flere renter

Les også

Oljebransjen: 50.000 oljejobber forsvinner i nedturen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Boligmarkedet
 3. Oljebransjen
 4. Arbeidsledighet
 5. Olje og gass
 6. Finanskrisen

Flere artikler

 1. Norsk gjeldsvekst avtar mer enn ventet

 2. – Bør sitte langt inne å redusere renten

 3. Nordea ser mørke skyer over verdensøkonomien:
  – Norges Bank kan bli presset inn i en valutakrig

 4. Annonsørinnhold

 5. – Øker risikoen for senere brå og kraftig boligprisnedgang og økonomisk tilbakeslag

 6. Husholdningenes gjeld vokste med 21 milliarder kroner på en måned