Brexit-minister David Davis trekker seg

Storbritannias brexit-minister, David Davis, trekker seg med umiddelbar virkning. I et åpent brev kritiserer han den britiske regjeringens EU-strategi.

GÅR AV: David Davis er en tungvekter blant toryene, og har ledet brexit-departementet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Retningen politikken tar vil i beste fall etterlate oss i en svak forhandlingsposisjon, kanskje i en posisjon vi ikke kommer oss ut av, skriver Davis i sitt oppsigelsesbrev til statsminister Theresa May.

I et åpent brev takker statsministeren Davis for jobben han har gjort etter at han ble valgt til å lede det nyopprettede brexit-departementet i 2016. Samtidig forsikrer hun om at hennes plan for brexit «utvilsomt vil bety at makten flyttes fra Brussel tilbake til Storbritannia».

Også brexit-viseminister Steve Baker trekker seg søndag kveld, ifølge flere medier, deriblant The Telegraph.

Les også

Sentralbank kritiserer EUs brexit-tiltak: – Litt freidig

Ble enige fredag

Ministrene trekker seg bare to dager etter at den dypt splittede britiske regjeringen kom til enighet om en felles strategi for britenes framtid utenfor EU. Etter et tolv timer langt møte fikk May blant annet støtte til en plan om frihandel med EU for industri- og landbruksvarer.

Å få til en endelig plan som både regjeringen samlet står bak og som EU kan godta, blir likevel en enorm utfordring, bare ni måneder før Storbritannia forlater EU.

Den harde kjernen, som inkluderer utenriksminister Boris Johnson, har vært skeptisk til Mays forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel. De mener det vil begrense Storbritannias mulighet til å inngå nye handelsavtaler med andre land i verden, slik som USA.

En mer EU-vennlig gruppering, blant dem finansminister Philip Hammond, mener det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Les også

BMW advarer mot følgene av brexit

Kritikk fra sine egne

Parlamentsmedlem Peter Bone sier til BBC at han mener Davis' avgjørelse er «modig og prinsipiell». Bone, som er Mays partifelle, mener «statsministerens forslag om et brexit bare på papiret, er uakseptabelt».

Styreformann Ian Lavery i Labour beskriver situasjonen som «et komplett kaos» og sier May ikke har noen autoritet igjen.

Davis, som lenge har vært en fremtredende EU-motstander, har ledet landets forhandlinger med EU siden den historiske folkeavstemningen som førte til brexit for to år siden. I brevet til May skriver han at han «som hun vet», har vært uenig med henne på en rekke punkter det siste året.

Fikk advarsler

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover. De truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14.000 ansatte i Storbritannia.

Mandag er det ventet at May skal presentere innholdet i regjeringens avtale for landets parlament.

Les også

Airbus lei av brexit-usikkerhet - skisserer to scenarier

Les også

NHO bekymret for brexit-konsekvenser

Les også

Aviser: May vil gi brexit-milliarder til helsevesenet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Tory-veteran antyder at Theresa May kan bli kastet

  2. Betalt innhold

    «Big Business» gikk til kamp mot hard brexit – og vant

  3. Boris Johnson går av som utenriksminister

  4. Mer trøbbel for May – to konservative politikere trekker seg

  5. Professor: Å endre avtalen ville vært politisk selvmord