Listhaug blir bedt om å offentliggjøre deler av kundelisten

Sivilombudsmannen mener landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og statssekretær Julie Brodtkorb (H) må offentliggjøre kun deler av kundelisten de hadde da de jobbet i PR-bransjen. De private kundene holdes fortsatt hemmelig.

OMSTRIDT: Landbruks og matminister Sylvi Listhaug (Frp).
Publisert:

Det melder Dagsavisen.

Det var nettopp de som 25. oktober sendte en klage til Sivilombudsmannen, hvor de påklagde Landbruks– og matdepartementets avslag på innsyn i den ferske landbruksministerens kundeliste fra tiden som kommunikasjonsrådgiver og lobbyist i First House.

Etter det Dagsavisen erfarer konkluderer Sivilombudsmannen med at de private kundene fortsatt kan være hemmelige – mens offentlige kunder Listhaug har jobbet for må offentliggjøres.

Les også

– Listene eller Listhaug må ut

Listhaug sa opp jobben i First Haouse da hun ble utnevnt til statsråd.

Både landbruksministeren og hennes tidligere arbeidsgiver har ikke ønsket å gi pressen innsyn i Listhaugs kundeliste.

Saken fikk stor oppmerksomhet rett etter at den nye regjeringen ble offentliggjort, med Listhaug som statsråd.

Blant annet da Bård Vegar Solhjell (SV) henvendte seg til SMK og ba om at det ble gitt innsyn i kundelistene fra konsulentselskapet First House, som Listhaug jobbet for før hun ble hentet inn som statsråd.

Ba lovavdelingen om vurdering

Statsminister Erna Solberg ba da justisdepartementet om en vurdering. Lovavdelingen der konkluderte med taushetsplikt og at kundene Listhaug jobbet for ikke skulle offentliggjøres.

Les også

Kolberg vil ha Listhaug-lov

Norges Bondelag er blant de som har sagt at de vil vite hvem Listhaug jobbet for da hun var i First House, deriblant dagligvaregigantene. Rema 1000 har tidligere bekreftet at Listahug jobbet for dem.

– Det er pussig at de skiller mellom privat og offentlighet, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, til Dagsavisen nå i dag.

Bjørke mener det svekker Listhaugs omdømme at ikke alt blir offentliggjort.

Også Brodtkorb

Julie Brodtkorb (H) er i dag statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK). Hun kom fra stillingen som administrerende direktør i JKL Group.

INNSYN: Også deler av statsekretær Julie Brodtkorbs (H) kundelister mener Sivilombudsmannen bør offentliggjøres.

Sivilombudsmannen krever at også deler av hennes kundeliste offentliggjøres:

– Jeg ber etter dette SMK foreta en ny vurdering av innsynskravene i kundelisten. Vurdering bes knyttet opp mot eventuelle offentlige virksomheter i kundelisten og eventuelt andre kunder som er alminnelig kjent eller alminnelig tilgjengelig andre steder, skriver sivilombudsmann Arne Fliflet i et brev torsdag.

Les også

I 2010 kalte hun norsk landbruk «kommunisme». Nå blir hun ny landbruksminister

Publisert: