«Tesla-skatten» vrakes i budsjettavtalen

Regjeringens forslag om å innføre en engangsavgift for tunge og dyre elbiler er vraket i budsjettavtalen som presenteres onsdag, etter det NTB erfarer.

SKROTES: Regjeringen har besluttet å skrote avgift på tunge elbiler.
Publisert:

Avgiften skulle beregnes ut ifra bilens vekt og ville derfor ramme de tyngste og mest kostbare elbilene, derav kallenavnet Tesla-avgiften.

Miljøorganisasjonene, bilbransjen og begge regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre kritiserte avgiften da regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram.

– Forslaget virker ikke godt gjennomtenkt. Det kan gjøre det svært vanskelig å nå målet om at det kun skal selges nullutslippsbiler i 2025, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik, som mente avgiften rammet miljøvennlige familiebiler.

I budsjettforhandlingene som ble avsluttet med enighet onsdag ettermiddag, vant han fram med sitt syn, og en slik avgift blir altså ikke innført.

Storfornøyd

Norsk Elbilforening er storfornøyd med avgjørelsen.

- Venstre og KrF er elbilhelter i dag, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu, i en pressemelding.

Foreningen har jobbet for å fjerne avgiften og mener de går seirende ute etter vrakingen:

- Riktignok går skattefordelen ved elbil som firmabil litt ned, men sammenlignet med den skattebomben en full fjerning av denne elbilfordelen ville betydd for svært mange, er dette en klar seier, sier Bu.

Møtte motbør

Regjeringens forslag om å innføre en ny engangsavgift på de tyngste elbilene ble møtt med kraftig kritikk fra en rekke hold.

En Tesla Model X SUV ville fått en avgift på 71.346 til 96.324 kroner, mot 0 i dag. En Tesla Model S ville fått en avgift på opptil 35.852 kroner.

Men det er langt flere, og også mer folkelige biler som hadde blitt rammet. Det inkluderer de rimeligere modellene fra Tesla, men også en rekke hybridbiler fra Toyota og Lexus.

Les her hvilke biler som hadde blitt rammet av avgiften.

Les også

Regjeringen innfører Tesla-skatt

Les også

Musk hinter om flyvende Tesla Roadster

Les også

Bilnestor tror Tesla må ta grep for å overleve

Publisert:

Her kan du lese mer om