Blir Norges kortest sittende olje- og energiminister

Frp går ut av regjering. Det betyr at Sylvi Listhaug (Frp) er Norges kortest sittende olje- og energiminister, med kun drøyt en måned i jobben.

ÅPNET SVERDRUP: Frp går ut av regjering, og det gjør at Sylvi Listhaug (Frp) blir den kortest sittende olje- og energiministeren noensinne, med 33 dager i jobben. Her er Listhaug under åpningen av kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen tidligere denne måneden.
Publisert:

Sylvi Listhaug (Frp) overtok jobben som olje- og energiminister etter partikollega Kjell-Børge Freiberg den 18. desember i fjor, og trer nå ut sammen med de andre Frp-statsrådene, etter at partiet forlater regjeringen.

Det er bare 33 dager siden hun tiltrådte, og dermed er Listhaug den kortest sittende olje- og energiministeren noensinne. Tidligere har Grete Faremo hatt jobben kortest – 54 dager i 1996. Faremo var tidligere justisminister, og valgte å trekke seg etter at det ble kjent at SV-politiker Berge Furre var blitt overvåket.

I løpet av den korte tiden som oljestatsråd rakk Listhaug imidlertid både å delta på åpningen av oljegiganten Johan Sverdrup og dele ut 69 lisenser i modne områder.

Trolig er Listhaug også en av de kortest sittende statsråder noensinne, med unntak av statsrådene i John Lyng-regjeringen som kun satt i 29 dager i 1963, da Gerhardsen-regjeringen gikk av etter gruveulykken i Kings Bay på Svalbard.

Tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes har for øvrig også bare 33 dager som statsråd i denne omgang, etter å ha kommet inn igjen i regjering som eldreminister, samtidig med Listhaug.

Finansminister Siv Jensen trer også ut av regjeringen etter å ha hatt rollen i over 6 år og tre måneder. Det gjør henne til den finansministeren som har sittet lengst sammenhengende i etterkrigstiden.

Formelt sitter statsrådene frem til de har fått avskjed i nåde av Kongen i statsråd.

Les også

Sylvi Listhaug deler ut 69 oljelisenser i årets TFO-runde: – Funn er roten til alt godt

Ønsker stabile rammer

Det viktigste for olje- og gassbransjen er at neste statsråd ikke rokker ved bransjens rammevilkår, ifølge Tommy Hansen, som er direktør for næringspolitikk, kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk olje og gass.

– Det aller viktigste er at vi har opplevd at vi ikke har skiftet petroleumspolitikk med statsråder. Det har vært regjeringens petroleumspolitikk som gjelder, sier Hansen til E24.

– Vi ønsker stabile og forutsigbare rammebetingelser. Det tror og forutsetter vi vil videreføres også med en ny statsråd, og vi håper at regjeringens politikk ligger fast og at vi fortsatt får stabilitet og tilgang til areal. Det er viktig for oss som industri, legger han til.

– Equinor sa for eksempel nylig at selskapets planlagte elektrifiseringstiltak avhenger av stødige rammevilkår?

– Dette er en industri som investerer veldig mye penger med ganske lang horisont, enten det gjelder konvensjonell virksomhet eller de ambisiøse målene bransjen nå har satt seg for utslippskutt frem til 2030 og 2050. Da blir det ikke mindre viktig at rammevilkårene er stabile, snarere tvert imot, sier Hansen.

Les også

Fremskrittspartiet går ut av regjeringen

Listhaug var også justis-, beredskaps- og innvandringsminister i en svært kort periode, og valgte å gå av etter 61 dager. Avgangen kom i kjølvannet av en konflikt rundt et av Listhaugs Facebook-innlegg hvor hun hevdet at Arbeiderpartiet satte terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet.

Listhaug ble tatt inn igjen i regjeringen som eldre- og folkehelseminister den 3. mai 2019, og satt i den jobben frem til hun ble olje- og energiminister.

Hun har tidligere vært landbruks- og matminister og innvandrings- og integreringsminister (se faktaboks).

Har tiltro til Solberg

Det er fortsatt mye som er uklart etter at Frp varslet sin uttreden av regjeringen, også hvordan Frps statsrådposter vil bli fordel mellom Høyre, Venstre eller Kristelig Folkeparti. Norsk olje og gass vil ikke spekulere i hvem som kan bli olje- og energiminister etter Listhaug.

– Jeg tenker nok at Erna Solberg er bedre til å svare på det enn meg. Vi har tiltro til at hun vil sette sammen beste laget til å gjennomføre regjeringens politikk, sier Hansen.

– Tror du at det kan bli en annen stil og andre signaler til bransjen hvis det for eksempel blir en statsråd fra Venstre?

– Det viktigste er ikke hvem som sitter i statsrådstolen, men at regjeringens politikk ligger fast, forankret i Stortinget. Jeg syns ikke vi skal skremme folk med hvem som blir statsråd, men avvente hva Erna Solberg gjør, sier Hansen.

Åpnet Johan Sverdrup-feltet

Som statsråd rakk Sylvi Listhaug så vidt å få lagt frem noen nye lisenser, da hun var på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord i forrige uke.

– Funn er roten til alt godt i denne bransjen, sa Listhaug på konferansen, da hun presenterte 69 lisenser i modne områder på norsk sokkel som selskapene får tilbud om.

– Norge trenger flere store funn for å opprettholde inntektene til velferdssamfunnet på sikt, sa statsråden.

Les også

Lav gasspris og økt usikkerhet: Tror Norge vil holde igjen

Listhaug rakk også å få være med på åpningen av kjempefeltet Johan Sverdrup før hun nå går av som statsråd, og fikk dermed sin første offshoretur til feltets fire plattformer i Nordsjøen.

– Man blir bare stum av beundring når man går rundt her, sa den ferske olje- og energiministeren under besøket.

Listhaug fremhevet også Sverdrup-feltets viktige betydning for leverandørindustrien langs kysten.

– Man kan si at dette nok reddet mange virksomheter langs kysten og at mange hadde en jobb å gå til, fremfor å være permittert eller kanskje oppsagt. Så dette har vært veldig viktig for å greie å komme seg gjennom den kneiken leverandørindustrien var i, sa hun under Sverdrup-åpningen.

Kritiserte Thunberg

Som oljeminister har Listhaug også rukket å gå hardt ut mot klimaaktivisten Greta Thunberg, som nylig lenket til en Financial Times-artikkel via sin Twitter-profil, om at Equinor «har felt her som vil produsere i minst 50 år».

Les også

Thunberg ut mot norsk oljeutbygging – får svar fra Listhaug

– Selv om vi er i starten av en klima- og miljømessig krisesituasjon, åpner Norge Vest-Europas største oljefelt, skrev Thunberg, som tidligere har sendt brev til statsminister Erna Solberg (H) om at Norge bør stanse letingen etter og utvinningen av olje og gass.

Listhaug (Frp) tok da til motmæle mot den svenske aktivisten.

– Greta Thunberg burde hylle Johan Sverdrup og norsk energipolitikk som en del av løsningen, sier Listhaug til NTB, og fremhevet at Johan Sverdrup-feltet har utslipp som er blant de laveste i verden.

Les også

Nå er pengemaskinen i Nordsjøen åpnet: – Jeg synes 900 milliarder blir litt kjipt å si, så jeg runder opp til 1.000

Listhaugs forgjenger satt som oljestatsråd litt over ett år, fra august 2018. Da Listhaug tok over jobben, sa hun at hun gledet seg.

— Petroleumsnæringen er Norges største og viktigste næring målt i både arbeidsplasser og verdiskaping. De som jobber der har grunn til å være stolte. Vi har også en stor fornybarnæring som har vært sentral for fremveksten av det moderne Norge. Norge er dessuten i forkant når det gjelder forskning innen både olje- og gass, fornybar og CO2-håndtering, sa Listhaug.

Sylvi Listhaug vokste opp på Ørskog på Sunnmøre.

Les også

Sylvi Listhaug: – Kravene til vindmøllesøknader har vært for slepphendte

Les også

Norsk olje og gass: – Godt samarbeid med Freiberg

Publisert:
Gå til e24.no