AKER KVÆRNER-KJØPET: Andersen angrer ikke

Det heftige kursskrellet på over 30 prosent i Aker Yards skremmer ikke næringsminister Dag Terje Andersen til å tro at han har kjøpt Aker Kværner på topp.

Dag Terje Andersen rakk å få med seg kursraset i Aker Yards får han tar ferie mot slutten av uken. Men han er ikke redd for å oppleve det samme i Aker Kværner, hvor han på vegne av staten nettopp har kjøpt aksjer for nesten fem milliarder kroner.

Publisert:,

- Selvfølgelig diskuterte vi pris, vi ville jo ikke betale hva som helst, sier næringsminister Dag Terje Andersen, når Aftenposten møter ham på statsrådskontoret like før han skal ta ferie.

Men Andersen har fått mye kritikk for ikke å ha engasjert eksterne rådgivere for å komme frem til hva som er riktig pris for store deler av Kjell Inge Røkkes Aker Kværner-aksjer

OSE

AKVER

. Andersen betalte nesten 5 milliarder kroner, og flere økonomieksperter mener det er flere hundre millioner kroner for mye.

- Hadde vi spurt økonomer ville vi fått like mange svar som antallet økonomer vi hadde spurt. Vi har valgt en pris som mange uavhengige har vurdert som riktig, for aksjen er betydelig omsatt i markedet, og det til kurser som ligger over det vi betalte.
Andersen mener det er lite hold i anklagene fra kritikerne.
- Det vi står tilbake med, det er den politiske uenigheten. Skal staten eie eller skal den ikke.
Røkkes statskupp

Det kom som en overraskelse på de fleste da Andersen for snart tre uker siden satt på podiet i Næringsdepartementet sammen med milliardær Kjell Inge Røkke, Aker-sjef Leif-Arne Langøy og de svenske Wallenbergene og annonserte storkjøpet i Aker Kværner.
- Det er tydelig at det overrasket. Høyres Torbjørn Hansen har vært i sjokk siden da, men da er det spesielt at han fortsatt ikke er klar på om han er mot kjøpet eller ikke, sier Andersen.
Han er ikke redd for å ha betalt for mye for Aker-aksjene.
- Vi har betalt markedspris, det er ingen tvil om det. Og vi har fått mye for pengene. Vi har forhandlet opp bindingstiden ikke bare for Røkke, men også for Wallenberg-familien. Det tror vi er med på å sikre langsiktighet, sier Andersen.
Både staten og Røkke er bundet til eierskap i Aker Kværner i ti år, mens svenskene kan selge seg ut etter fire år. Det vanlige er å få rabatt dersom man binder seg til å eie aksjen over lang tid.
- Vi kan ikke først kreve lengre bindingstid, for så å kreve å få en lavere kurs fordi at vi binder oss, sier Andersen.
- Best i verden
- Vi skal sørge for teknologiutvikling i Norge. Aker Kværner sitter på verdens beste kompetanse i olje og offshoresektoren, og det er takket være kloke valg vi gjorde for 30-40 år siden. Norge valgte å bygge opp denne næringen selv.
Andersen sier at denne spesialkompetansen i seg selv er en eksportartikkel, og at det er viktig å beholde hovedkontoret og forsknings- og utviklingsavdelingen i Norge.
- Betyr det at de fleste arbeidsplassene kommer i utlandet i fremtiden?
- Vi har aldri sagt at vi skal bevare enhver norsk arbeidsplass i Aker Kværner. Vi skal sørge for trygg omstilling og stabilt eierskap. Nå kan de ansatte konsentrere seg om å utvikle sin kompetanse og å produsere med overskudd.
- Attraktivt selskap

- Er det ikke lurt å være skeptisk når en mann som Røkke er så ivrig på å komme seg ut?
- Vi har ikke kjøpt fordi ingen andre ville kjøpe. Mange har nok vært villige til å betale mer enn det vi gjorde for denne posten i Aker Kværner.
- Men kursen har steget vanvittig de siste årene og kan gjerne ha nådd toppen?
- Kursen er høy fordi Aker Kværner er et attraktivt selskap. Vi har ikke kjøpt først og fremst for å få en rask kursgevinst. Det er ikke sikkert kortsiktige investorer er så glade for at vi har trygget aksjen og eierstrukturen i selskapet, men det er slike signaler jeg liker å høre.

Her kan du lese mer om