Finanstilsynet er bekymret for høy gjeld: Renteøkning kan ramme norsk økonomi hardt
Finanstilsynet er bekymret for nordmenns høye gjeld, og mener en sterk renteøkning kan ramme norsk økonomi bredt.
Gjeldsbelastningen til norske husholdninger er i gjennomsnitt høy, og en stor andel av husholdningene har meget høy gjeldsbelastning, skriver Finanstilsynet i nyeste utgave av rapporten Finansielt utsyn.
Siden nesten hele husholdningsgjelden har flytende rente, er husholdningene svært sårbare for renteøkninger.
– En sterk renteøkning kan utløse et betydelig og brått fall i husholdningenes kjøp av varer og tjenester, som vil ramme norsk økonomi bredt og føre til svekket inntjening og soliditet i norske bedrifter og finansforetak, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.
Ber Siv Jensen lytte til råd
I tilrådningen til Finansdepartementet 28. februar foreslo Finanstilsynet å videreføre boliglånsforskriften på ubestemt tid etter at gjeldende forskrift utløper 30. juni.
I rapporten påpeker Finanstilsynet at veksten i husholdningenes gjeld har holdt seg høy og at utviklingen etter dette styrker grunnlaget for å videreføre boliglånsforskriften som foreslått av Finanstilsynet.
Dessuten har boligprisveksten tiltatt, noe som vil bidra til fortsatt høy opplåning blant husholdningene.
Finanstilsynet anbefaler å gjøre endringene som de har foreslått: At kravet om maksimal belåningsgrad på 60 prosent for lån til sekundærbolig i Oslo oppheves, og bankenes fleksibilitet til å gi lån som ikke oppfyller alle krav i forskriften settes til 8 prosent i hele landet.
Foreslår å låse forskrift per fylke
Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) deler Finanstilsynets bekymring for sammenhengen mellom boligprisvekst og gjeldsvekst.
– Vi mener det er nødvendig å videreføre en stram utlånspraksis de nærmeste årene for å redusere husholdningenes sårbarhet for fremtidige fall i boligverdier og økte lånekostnader, sier NEF-sjef Carl O. Geving.
NEF mener imidlertid at bankenes fleksibilitet i boliglånsforskriften bør låses per fylke, slik at man ikke risikerer at fleksibiliteten brukes opp i pressområder som for eksempel Oslo, sier Geving.
– Samtidig må det tas grep for å sikre at unge i etableringsfasen med god betjeningsevne, men som mangler økonomisk støtte fra familie, får mulighet til å kjøpe bolig til sunne lånebetingelser, sier han.