STERKT TREDJE-KVARTAL: BP løfter Oljefondet
Oljefondet tjente 199 milliarder kroner i tredje kvartal.
Statens pensjonsfond utland (SPU), ofte omtalt som Oljefondet, hadde en avkastning på 7,2 prosent, tilsvarende 199 milliarder, i tredje kvartal i år.
- Det er det femte beste kvartalet, målt i prosent, siden fondets oppstart, sier NBIM-sjef Yngve Slyngstad under presentasjonen av rapporten i Norges Bank torsdag.
Enkeltinvesteringen som ga høyest avkastning var oljeselskapet BP, som har hentet seg inn etter krisen knyttet til lekkasjene i Mexico-golfen.
Dermed tjener Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, penger igjen, etter at fondet skrumpet med omtrent 150 milliarder i andre kvartal.
Slo markedet
Totalt var avkastningen 0,4 prosentpoeng høyere enn avkastningen i fondets referanseportefølje.
Dermed har forvalterne skapt positiv meravkastning ved å gjøre plasseringer som avviker fra Finansdepartementets referanseportefølje, i et forsøk på å slå markedet. Det var først og fremst Norges Banks egne forvaltere som skapte denne meravkastningen. Disse sto for mer enn to tredjedeler av meravkastningen.
Meravkastningen var størst i renteforvaltningen, der investeringene ga 0,5 prosentpoeng høyere avkastning enn referanseporteføljen. På aksjeinvesteringene var meravkastningen 0,3 prosentpoeng.
Opptur i aksjer
Det var særlig aksjebeholdningen som bidro til å trekke avkastningen opp:
Aksjedelen, som i tredje kvartal utgjorde 60,4 prosent, hadde en avkastning på 9,8 prosent i tredje kvartal målt i internasjonal valuta. Dette ble drevet av stigende aksjekurser i europeiske, amerikanske og asiatiske markedene, påpeker NBIM i sin kvartalrapport.
- Aksjemarkedene kom tilbake i tredje kvartal, og alle sektorene fondet er investert i hadde oppgang, sier NBIM-sjef Yngve Slyngstad i en pressemelding.
- Bedre inntjeningstall enn ventet fra en rekke selskaper og mindre frykt for et økonomisk tilbakeslag i Europa, bidro til oppgangen i aksjemarkedet, sier Slyngstad.
Særlig selskaper innen finans, industri og materiale overrasket med bedre inntjening.Sterkere vekst enn ventet i Kinas industriproduksjon i august og september ga også et løft i en rekke investeringer.
"Aksjeinvesteringene i materialsektoren, som blant annet består av metall-, gjødsel- og kjemikalieprodusenter, fikk en avkastning på 18,6 prosent i tredje kvartal", heter det i rapporten.
Mindre statsgjelduro
Fondets rentebeholdning, som utgjorde 39,6 prosent av fondet, fikk samtidig en avkastning på 3,4 prosent.
- I løpet av tredje kvartal avtok også noe av usikkerheten rundt statsgjeld i noen søreuropeiske land.
Det var imidlertid fortsatt uro i rentemarkedet, legger Slyngstad til.
- Særlig landene Irland og Portugal så rentenivået øke mye.
"Prisene på statsobligasjoner fra europeiske land som Irland, Portugal, Spania og Hellas svinget mye i løpet av kvartalet på grunn av usikkerhet rundt landenes evne til å betjene gjelden. Samtidig økte etterspørselen etter statsobligasjoner fra land som Tyskland, USA og Storbritannia", skriver NBIM i rapporten.
Sterkere krone
Markedsverdien av fondet steg med 116 milliarder kroner til 2908 milliarder kroner i tredje kvartal.
Fondet fikk en avkastning på 199 milliarder kroner i kvartalet, mens tilførslene fra staten utgjorde 49 milliarder kroner.
En oppgang i kronekursen reduserte imidlertid markedsverdien med 132 milliarder kroner.
Les også: Oljefondet blar opp 4,2 milliarder for London-luksus