KRF: KrF ønsker aksjeavgift

KrF mener en internasjonal aksjeavgift vil kunne forhindre fremtidige finanskriser.

ÅPEN: KrF politiker Hans Olav Syversen
Publisert: Publisert:

Finanspolitisk talsmann i Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, sier til Finansavisen at KrF støtter tankegangen om en internasjonal omsetningsavgift på aksjer.

Felles ståsted

- En forutsetning for å tenke i de baner er at det finnes et felles ståsted for det internasjonalt. Det må være en klar bevisbyrde for at det blant annet kunne bidra til å hindre den typen finanskrise vi har sett på en eller annen måte, sier Syversen til Finansavisen.

Syversen mener en slik avgift vil kunne gi en sunnere omsetning i finansmarkedet.

Høyre på sin side mener slike teorier er bortkastet arbeid.

- En slik avgift vil ikke bidra til å forebygge nye tilbakeslag i finansmarkedene og vil ikke bidra til å skape en eneste ny arbeidsplass, i hvert fall ikke verdiskapende arbeidsplasser, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ: Vil ha avgift på "dumme uttalelser"

Skaper debatt

Det er Finanskriseutvalget som startet diskusjonen om hvorvidt man skal ha en avgift eller ikke. Utvalget ble stiftet i etterkant av finanskrisen og består i hovedsak av økonomer fra akedemika og offentlige institusjoner.

Inspirasjonen til aksjeavgiften er hentet fra blant annet Storbritannia og Tyskland der man belegger finansinstitusjonene med avgifter over balansen.

Etter at forslaget ble kjent har flere gått sterkt ut imot de mulige endringene. Mange har konkludert med at en slik avgift i Norge vil resultere i at investorer vil rømme markedet.

LES OGSÅ: Diskuterer avgift på aksjehandel

Publisert: