OLJEFONDSFORVALTER DØMT: - Kritikkverdig opptreden av Norges Bank

Høyres Jan Tore Sanner refser Norges Bank for å bruke en forvalter som er dømt for kursmanipulasjon.

Publisert:

Onsdag kunne E24 avdekke at selskapet Pheim Asset Management nylig er dømt for markedsmanipulasjon i Singapores høyesterett.

Pheim ble tatt til retten av landets finanstilsyn i 2008, samme år som selskapet dukket opp på Norges Bank Investment Managements (NBIM) liste over eksterne oljeformueforvaltere.

- Det er meget kritikkverdig hvis NBIM har brukt en forvalter som har vært under mistanke og nå er dømt, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til E24 torsdag.

LES OGSÅ: Oljefondforvalter dømt for manipulasjon

Idømt millionbot

Norges Bank ville onsdag ikke svare på E24s spørsmål om Pheim ennå utfører oppdrag for NBIM. Jan Tore Sanner har en klar oppfatning av hva NBIM-sjef Yngve Slyngstad burde gjøre i saken.

- Slik denne saken er fremstilt i mediene, bør NBIM ha en ekstremt god begrunnelse hvis samarbeidet ikke er avsluttet, sier Sanner.

Bakgrunnen for dommen mot Pheim Asset Management og hovedeier Tan Chong Koay er at selskapet i 2004 manipulerte aksjekursene til selskapet United EnviroTech. I henhold til dommen, som nå er anket, ble selskapet ilagt en bot på 1,1 millioner kroner.

LES OGSÅ: Spetalen: - Oljefondet gir bort penger

Kan ha fått halv milliard

Pheim Asset Management er av Dagsavisen utpekt som selskapet som i 2009 fikk 500 millioner kroner i honorar fra NBIM.

Riksrevisjonen rettet i forrige uke skarp kritikk mot Norges Bank for størrelsen på honoraret, og mot Finansdepartementet for ikke å ha kontrollert Norges Banks praksis med eksternforvaltere godt nok.

Finansdepartementet ble heller ikke opplyst om at en av NBIMs eksternforvaltere var blitt tatt til retten av Singapores finanstilsyn.

Norges Bank har gjentatte ganger avslått å kommentere forholdet til Pheim, "av konkurransemessige hensyn". Sentralbanken mener det kan svekke NBIMs forhandlingsposisjon i finansmarkedet dersom innhold fra konkrete forvaltningsavtaler blir kjent.

LES OGSÅ: Ett forvaltningsfond fikk halv milliard i honorar

- Avhengig av tillit

Sanner mener Norges Bank gjør en taktisk feil når NBIM "gjemmer seg bak argumentet at de er avhengig av tillit i markedet".

- På samme måte som NBIM trenger markedets tillit, er de også avhengig av tillit i det politiske miljøet og i befolkningen. Jeg kan vanskelig se at NBIM kan leve med hemmelighetskremmeriet rundt denne problemstillingen, sier Sanner.

Norges Bank har heller ikke villet si noe om hvilke retningslinjer de følger når avtaler med eksterne forvaltere vurderes.

Sanner er kritisk også til det.

- Jeg har forståelse at det finnes markedssensitive opplysninger mellom forvaltere og NBIM som man ikke kan gå ut med. Men selve retningslinjene for hvordan NBIM jobber bør være så tydelige og velfunderte at de bør kunne tåle offentlighetens lys, sier Sanner.

- De må i det minste ha retningslinjer som gjør at de ikke kommer opp i denne typen situasjoner, sier Sanner.

LES OGSÅ: Finansdepartementet kjente ikke til dømt forvalter

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: