DETALJHANDELEN I USA: Kraftigste shoppingløft på fem måneder

Detaljhandelen klatrer for andre måned på rad.

Publisert:

Salget hos amerikanske detaljhandlere økte mer enn ventet i august, viser ferske tall fra Det amerikanske handelsdepartementet tirsdag ettermiddag.

Veksten på 0,4 prosent er den sterkeste på fem måneder, godt hjulpet av en sterk utvikling hos både bensinstasjoner og klesbutikker.

Omsetningen har tatt seg opp fra juli, da handelsveksten lå på nedreviderte 0,3 prosent.

Bedre enn ventet

På forhånd ventet økonomer som deltok i en Marketwatch-undersøkelse at veksten skulle holde seg uendret fra juli, og ende på 0,3 prosent for andre måned på rad. Dermed byr tirsdagens tall på en positiv overraskelse for analytikerne.

Ser man bort fra fallet i kjøretøyomsetningen på 0,7 prosent, steg detaljhandelen 0,6 prosent. Også dette var bedre enn 0,4 prosent-anslaget ekspertene opererte med i forkant.

Ekskluderes biler, bensin og byggematerialer, steg detaljhandelen 0,6 prosent i august. Det er det høyeste nivået siden mars måned.

Les også: Kraftig stemningsfall i Tyskland

Gir håp

De amerikanske forbrukerne følges nøye blant investorer verden over, ettersom de står for rundt 70 prosent av bruttonasjonalproduktet i verdens største økonomi.

August-veksten bidrar til å styrke håpet om at amerikanerne er i ferd med å åpne lommebøkene. Like fullt ventes den høye ledigheten å legge en demper på forbruket også fremover, selv om rentenivået er lavt.

- Med en arbeidsledighet som ventes å holde seg høy, vil det ta tid før husholdningene begynner å bruke penger mer fritt, sier Nariman Behravesh, sjeføkonom i IHS i Massachusetts, til Bloomberg.

- Først i midten av 2011 kan forbrukerne begynne å føle seg litt mer trygge på økonomien, og på egen sparing.

Les flere økonominyheter på E24

Publisert: