SVENSKE VALGLØFTER: Vil bruke 28 milliarder mer

Den svenske regjeringen vil øke pengebruken med 28 milliarder kroner dersom den blir gjenvalgt.

Publisert:

De fire borgerlige regjeringspartiene planlegger reformer som vil koste den svenske stat 33 milliarder svenske kroner, det vil si 28 milliarder norske kroner, i løpet av den neste fireårsperioden.

Det forutsetter imidlertid at statsminister Fredrik Reinfeldts koalisjonsregjering blir gjenvalgt ved riksdagsvalget 19. september.

- Vi har ledet Sverige gjennom den verste krisen, er kommet ut av den, og går nå til valg på å diskutere hva vi kan gjøre med voksende overskudd, sier Reinfeldt, ifølge DI.se.

Den svenske økonomien er i øyeblikket blant de raskest voksende i Europa. Finansdepartementet oppjusterte nylig vekstforventningen til 4,5 prosent i 2010 og 4,0 prosent i 2011.

Til sammenlikning forventer Norges Bank at de 16 eurolandenes økonomi vil vokse 0,75 prosent i 2010 og 1,0 prosent i 2011.

LES OGSÅ: Sterk vekst i Sverige

Skattelettelser

Reinfeldt legger i dag frem regjeringens politiske program for den kommende riksdagsperioden.

Allerede neste vår vil statsministeren innføre nye lettelser på inntektsskatt som sammen med større satsning på jobb og skole vil koste 12,8 milliarder svenske kroner.

Samtidig skjerpes skattene på tobakk og alkohol.

- Vi har en reformambisjon som bygger på at det vi ønsker, faktisk kommer på plass, og at retningen på vår politikk fortsetter. Vi legger derfor ytterligere 33 milliarder kroner inn i vår ambisjon, sier statsministeren, ifølge Svd.se.

Vil selge seg ned

Regjeringen sier også at den vil selge aksjer i store selskaper som Nordea, Telia Sonera og Vattenfall i neste periode.

Finansminister Anders Borg har tidligere varslet at regjeringen vil se over statens eierskap, men går i dag lenger i å konkretisere planene. Staten vil likevel beholde majoriteten i Vattenfall.

Inntektene fra salget skal dels brukes til å redusere statsgjelden, melder Reuters. Sveriges samlede statsgjeld utgjorde ved årsskiftet 42,3 prosent av bruttonasjonalproduktet.

LES OGSÅ: Varsler nedsalg i Telia Sonera og Nordea

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: