Gjedrem har rikelig til låns

Svein Gjedrem tviler på at bankene må betale tosifrede renter for å finansiere seg. Han sier de fortsatt kan låne mye penger billigere av ham.

  • Lars Magne Sunnanå - Aftenposten
  • EINAR HAAKAAS - Aftenposten
Publisert:

Etter massiv kritikk og flere avisoppslag tok sentralbanksjef Svein Gjedrem i går bladet fra munnen. Men selv om en rekke økonomer nå krever at Norges Bank blir mer aktiv for å sikre bankene friske penger i et marked som har tørket helt inn, kom det ingen nye grep fra sentralbanksjefen i går.

Gjedrem sier de norske bankene fortsatt kan låne mye penger fra Norges Bank, og dermed fylle sin egen kasse, dersom det trengs.

- Bankene har mye i ubenyttede sikkerheter, sier han til Aftenposten.

I gårsdagens Finansavisen tok Landsbankis sjeføkonom Jan Andreassen til orde for at Norges Bank omtrent må godta pant i gamle kaffetraktere for å sørge for at bankene får lånt nok. Men å utvide sikkerhetsgrunnlaget for å kunne gi mer lån står ikke på Gjedrems tiltaksliste.

- Det er ikke aktuelt for oss.

Gjedrem sier månedlige skatteinnbetalinger og et tynt obligasjonsmarked i Norge har gjort at Norges Bank alltid har akseptert nokså brede sikkerheter for å gi lån.

Alle fikk

Torsdag lånte han ut nye 71 milliarder kroner i en av de vanlige auksjonsrundene Norges Bank gjennomfører for å tilføre bankene likviditet. Lånene har en løpetid opp mot tre måneder og en rente godt under seks prosent. Dermed fikk bankene alt de ba om i lån, noe som ikke alltid er tilfelle.

- Runden var ordinær, men nå er det mer penger ute, sier Gjedrem.

Til tross for at Gjedrem har mer penger å låne ut, har markedet for lån norske banker imellom tørket fullstendig inn. I går skrev Aftenposten om SpareBank 1 SR-Bank, som måtte ut med nær 10 prosent i rente for å få i hus en nødvendig finansiering av banken.

Tørket inn

Onsdag steg pengemarkedsrenten på énmåneders lån mellom bankene til over 9 prosent. I går falt den til 8,4. Det er langt over styringsrenten på 5,75 prosent, men Gjedrem tror ikke dette gir et riktig bilde av bankenes finansieringskostnader.

- Vi tror ikke de rentene er representative, sier han.

Forklaringen, ifølge Gjedrem, er at bankene i stedet for å låne ut penger i én måned eller lenger, låner penger seg imellom i kortere perioder, som over natten. Det er ikke godt nok, mener Sparebanken Møres sjeføkonom Inge Furre.

- På sikt kan Norges Bank sette ned renten, men tilgangen på likviditet er viktigere nå. Norges Bank har ikke taklet dette. Der er de passive og tause, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre til Aftenposten.

Les flere finanssaker på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Venter kraftig rentekutt før nyttår

  2. - Vi må ha sikkerhet

  3. Åpner pengesekken på nytt

  4. Annonsørinnhold

  5. - 0,5-kutt er ikke nok

  6. - Gjedrem vil halvere rentekuttet