LATVIA I KRISE: Her er renten 100 prosent
Alle aktørene flykter fra Latvias valuta og bankene stoler ikke på hverandre til tross for at devaluerings-spøkelset minker.
Onsdag noteres pengemarkedsrenten (renten som bankene tar for å låne penger av hverandre) i Latvia til skyhøye 100 prosent.
Bankene tør ikke å låne penger til hverandre fordi det har blitt fryktet at landets valuta, lat, vil devalueres.
- Ingen likviditet
Referanserenten Rigibor er uendret denne uken og ligger på 22 prosent, men det er ikke representativt for pengemarkedsrenten fordi handlene er så få og de få handlene som gjøres fanges ikke opp av det offisielle markedet.
- Rigibor-renten er ikke der den ville vært hvis bankene ble tvunget til å låne penger til hverandre og markedet, sier emerging markets-analytiker Lars Christensen i Danske Bank til Reuters.
- Renten ville vært på 50-100 prosent. Faktum er at det er ingen likviditet, sier Christensen.
Les også: - Latvia kan bli det nye Island
Hardest rammet av finanskrisen
Latvia opplever nå noe av de samme som Island opplevde i fjor høst. Latvia er nå kanskje det europeiske landet som er hardest rammet av finanskrisen. BNP i det baltiske landet skal falle med 13 prosent fra 2008 til 2009, etter fall også i fjor, spår EU-kommisjonen.
Likevel ble det tirsdag meldt at faren for devaluering er over, for en stakket stund.
- Den latviske koalisjonsregjeringen er enig om et forslag, der Latvia kutter i statsbudsjettet med 500 millioner lat. Latvias parlament skal ta stilling til kuttforslagene fra regjeringen fredag denne uken, og onsdag neste uke. Når budsjettet godkjennes, kommer IMF og EU til å utbetale neste del av lånet på 1,2 milliarder euro, sier analytiker Elisabet Kopelman i SEB.
Dermed er risikoen for devaluering på kort sikt mye mindre, fordi Latvia vil klare å forsvare valutakursen.
Les mer: Latvia er over det verste
Tøffe tak gjenstår
IMF har stilt som krav for lånet til Latvia at landet maksimalt kan budsjettere med et underskudd på statsbudsjettet tilsvarende 5 prosent av BNP.
- Kuttene som er varslet tilsvarer i størrelsesorden 3 prosent av latvisk BNP og burde, sammen med tidligere tiltak, være tilstrekkelig for å klare budsjettkravet, sier Kopelman.
- Kan dytte regningen til Sverige
Svært mange latviske innbyggere og bedrifter har lån i euro. Hvis Latvia devaluerer, vil verdien av lånene stige, målt i lat.
Ifølge Lex Column i Financial Times tirsdag kan imidlertid latviske myndigheter konvertere all gjelden til lat, før de devaluerer. Dermed må bankene, mange av dem svenske, bære tapene.
Kopelman mener dette er lite sannsynlig.
- Selv om de skulle ha en juridisk mulighet, vil de neppe utnytte muligheten. Latvias anseelse i omverden, blant annet ellers i EU, vil bli alvorlig skadet hvis de gjør noe slikt, sier Kopelman.
Men en devaluering er altså mindre aktuelt nå, iallfall i første omgang.
Les også: