MOT SLUTTEN FOR SUPERLAV RENTE: Deutsche Bank: - Norges Bank vil øke renten først

Svein Gjedrem og Norges Bank vil sette opp renten før USA, Storbritannia og ESB, mener Deutsche Bank.

HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
  • E24
Publisert:,

Økonomene i Deutsche Bank tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil være blant de første, kanskje den første, til å øke styringsrenten. Det skyldes blant annet den høye inflasjonen, skriver Bloomberg.

- Norges Bank må forsøke å heve renten før andre banker. Renteprognosen fra banken er ikke i tråd med utviklingen i norsk økonomi, sier Henrik Gullberg, valutastrateg ved banken til Bloomberg.

Styringsrenten til Norges Bank er nå 1,25 prosent. Onsdag sa makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities at det er en stor mulighet for at en renteøkning allerede i desember.

Les også: Renteøkning kan komme i år

I sommer har det kommet flere gode nyheter fra norsk økonomi. Arbeidsledigheten stiger fortsatt, men langt saktere enn i vinter. Husholdningene bruker mer penger, og boligprisene fortsetter oppover.

Inflasjon

Konsumprisveksten har vært høyere enn inflasjonsmålet på 2,5 prosent hver eneste måned siden juni i fjor. Det har ikke stanset Norges Bank i å kutte styringsrenten til 1,25 prosent, det laveste noengang.

- Innenlandske inflasjonsimpulser er hovedgrunnen til at Norges Bank blir en av de første, eller den første, banken som øker renten i Vesten. I finansmarkedet prises det inn en viss sannsynlighet for en renteøkning tidlig neste år, sier Gullberg.

Lenge til

Men også veksten i norsk økonomi som er grunnen til at renteøkningene starter tidligere her.

- Norges Bank vil øke tidligere enn alle de andre fordi norsk økonomi er så mye bedre enn alle andre i-land, sier makroøkonom Gizem Kara BNP Paribas til Bloomberg.

Hun tror imidlertid at verdensøkonomien vil være svak i mange år, og at første økning, selv i Norge, ikke kommer før i 2011.

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Kronen ikke lenger favoritt

  2. Venter tidligst rentehopp i desember

  3. - Norges Bank vil snakke ned renten

  4. Annonsørinnhold

  5. Stort rentefall etter pristall

  6. Renteøkning kan komme i år