FRPs ALTERNATIVE STATSBUDSJETT: Eksperter slakter Frp-budsjett

Ekspertenes dom over Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett er klar: For mye, for tidlig.

UANSVARLIG ØKONOMIPOLITIKK?: Frp-kommunene gikk med underskudd i fjor. Partiets økonomipolitikk også blitt kritisert og omdiskutert i forkant av det kommende valget i høst.
Publisert: Publisert:

Fremskrittspartiet (Frp) la onsdag frem sitt alternative statsbudsjett.

- Ekstremt ekspansivt, er dommen til Kjetil Storesletten, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo.

Forslaget foreslår nemlig å bruke 17 milliarder kroner ekstra på tiltak som skal møte finanskrisen.

For tidlig

Frp foreslår å bruke til sammen 7 milliarder på samferdsel og vedlikehold av offentlige bygg og infrastruktur. I tillegg vil partiet gi 10 milliarder i skattelette for å øke kjøpekraften.

- Jeg er enig i at hvis ting virkelig går av hengslene så er det på tide å ta frem finanspolitikken, men vi er ikke der enda, fortsetter Storesletten.

- Ikke noe nytt

- Å kalle dette for et krisebudsjett er litt spesielt, for budsjettforslaget til Frp er jo i denne størrelsesorden hvert år, sier sjeføkonom i DnB Nor Markets Øystein Dørum til E24.

Men han påpeker at han er mye mindre kritisk til å bruke mer penger enn det handlingsregelen tilsier i den situasjonen Norge befinner seg i nå.

- Mer penger til offentlige bygg er ikke det verste man kan gjøre i en krisesituasjon, heller ikke skattelettelser. Men hvis dette er motkonjukturpolitikk må disse lettelsene tas bort igjen når konjunkturene går oppover igjen, og det er jeg ikke så sikker på om er Frps intensjon, fortsetter han.

Tror ikke på skattelettelser

Sjeføkonomi Steinar Juel mener det alternativet forslaget både er for stort og for upresist.

- Å gi skattelette er et veldig upresist virkemiddel for mye av forbruket i Norge er rettet mot import. Skattelette vil derfor stort sett komme andre land til gode.

Juel mener at en slik ekspansjon av budsjettet vil gjøre at Norges Bank må revurdere signalene som er sendt ut om reduksjon av renten.

- Det kan være fornuftig å ekspandere budsjettet hvis renten skulle gå ned mot 2 prosent, men Norges Bank har bare varslet at vi skal ned mot 4 prosent, mener han.

- Å løse kredittkrisen er viktigst

Storesletten er også opptatt av at Norge slett ikke har kommet i noen posisjon som forsvarer en så stor ekspansjon av statsbudsjettet.

Han mener at for mye for tidlig vil kunne være skadelig.

- Det vil bare være å kjøre masse penger inn i en allerede het økonomi. Vi vet for lite enda til at vi bør slå på stortrommen, sier han, og understreker at fokuset nå må ligge på å få løst kredittkrisen.

- Du tror at en løsning av den vil bedre situasjonen betraktelig?

- Ja det tror jeg. Det er viktigere å løse dette enn å forsøke å komme finanskrisen i forkjøpet.

Les også:
FrP vil vurdere forbud mot shorthandel
Frp mener Halvorsen skyver EU foran seg
Frp ville ikke ha aksjekjøp

Flere nyheter på E24.

Publisert: