PENGEMARKEDET: Renten skyter opp

Renten i pengemarkedet avslutter nedgangen, og stiger igjen.

Publisert:

Etter å ha falt hele uken, snur rentene i pengemarkedet, og tar fatt på ferden oppover igjen.

Ved torsdagens fastsettelse av rentenivået kl. 12 er tre måneders pengemarkedsrente knappe 0,40 prosentpoeng høyere enn onsdag på samme tid.

Onsdag ble tremåneders pengemarkedsrente "fikset" på 5,85 prosent, mens den torsdag ligger på 6,24 prosent.

Rentehopp fra USA

Kyrre Aamdal, makroøkonom i DnB Nor Markets, mener det er vanskelig å fastslå hvorfor rentepilene har begynt å peke oppover igjen.

- Vi ser at det er store svingninger fra dag til dag, og oppgangen nå skyldes nok hovedsakelig av en markant økning i de amerikanske dollarrentene, forklarer han.

Lavere risikopremie

I forkant av finanskrisen lå forskjellen på styringsrenten og pengemarkedsrenten på rundt 0,2 og 0,3 prosent.

Forskjellen, som er et uttrykk for hvor mye risiko bankene forbinder med å låne til hverandre har økt kraftig i løpet av finanskrisen, og skjøt kraftig i været etter kollapsen i Lehman Brothers.

- Nå har risikopremien falt en del, men hvor varig det er tør jeg ikke å si, forteller Aamdal.

Nå nærmer risikopremien seg nivåene fra perioden før Lehman-kollapsen, der den lå etter at finanskrisen var begynt å få utslag i verdensøkonomien.

- Men flere tall som kom igår indikerer at risikopremien er på vei opp igjen, og fører til høyere pengemarkedsrenter, opplyser makroøkonomen.

Kuttet renten

Onsdag valgte DnB Nor å kutte renten med ytterligere 0,3 prosentpoeng.

- Nå ser vi at pengemarkedsrenten faller videre, og det gir rom for nok en rentereduksjon, sa informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor i pressemeldingen onsdag.

Allerede dagen etter offentliggjøringen av kuttet stiger pengemarkedsrenten kraftig, men Aamdal vil ikke kommentere om banken har vært for tidlig ute med rentesagen.

- Var dere for raskt ute med kuttet?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Aamdal.

Les også: DnB Nor senker renten igjen

Flere nyheter på E24.

Publisert: