Mener valgskrell kan øke pengebruken

Protestpartiene fremmarsj gjør det vanskeligere for regjeringen å fortsette med reformer som skal spare penger, mener professor. 

PEKER OPP: Regjeringspartienes svake kommunevalg kan presse opp pengebruken, mener DNB. Fra.v statsminister Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i partielderdebatten i vandrehallen valgnatta.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll
Publisert:,

Fasiten er mandagens valg er at Arbeiderpartiet gjør sitt svakeste kommunevalg noensinne, og faller 8,2 prosent fra forrige kommunevalg.

Samtidig mister alle regjeringspartiene oppslutning fra kommunevalget i 2015.

Regjeringens blåmandag kan bidra til at regjeringen åpner pengesekken for å vinne tilbake velgere.

Professor emeritus i ved Institutt for statsvitenskap ved UiO, Trond Nordby, mener gårsdagens valg vil dra pengebruken i retning av to av valgets store vinnere: Bompengelisten og Miljøpartiet de grønne.

– Velgerne har gitt klare signaler, sier han, og understreker at verken fjerning av bompenger og klimapolitikk ikke er gratis.

Han sier det alltid vil være fristende å bruke mer penger for å fange velgerne.

– Seks år i regjering har gitt regjeringsslitasje, fra at velgerne forventer at de skal få mer penger over statsbudsjettet. Da er det fristende å gi etter. Men nå er handlingsregelen senket fra fire til tre prosent, slik at det er begrenset hvor mye de kan bruke uten for mye styr.

Les på E24+

Derfor betaler vi bompenger – og dette er alternativene

Vriende sparereformer

Den siste store valgvinneren, Senterpartiet, førte en valgkamp hvor kommunesammenslåinger, regionreform, politireform og sykehussammenslåinger sto sentralt. Senterpartiets fremgang kan gjøre det vanskeligere for regjeringen å fortsette med kostnadsbesparende reformer, mener Nordby.

– I tillegg har nok Arbeiderpartiet tapt på at de ikke har markert seg tydelig på antisentralisering mot regjeringens politikk, mens Senterpartiet har gått frem.

– Kan Arbeiderpartiet og regjeringen starte å overby hverandre for å vinne tilbake velgere?

– Ja, det er en mulighet. Fremover blir det veldig spennende å se hva som skjer med Ap.

Les også

Sykelønn, gullpensjon og bønder: Her er 7 kutt Norge bør møte fremtiden med

Under streken

Regjeringens svake valgresultat kan gi økt pengebruk, mener professor ved Økonomisk institutt på UiO, Jo Thori Lind.

– Store koalisjoner, sånn som den vi har i dag, vil i størst grad drive pengebruken. Men det kan tenkes at partiene kan bli desperate og øke utgiftene, selv om det langt fra er sikkert.

Hvorvidt det er noe særlig å vinne blant velgerne på å øke pengebruken, er han usikker på.

– Skal partiene bruke penger, så må det være fordi de tror det vil øke populariteten deres. Det er klassisk å se for seg at gode høyrevelgere er for moderat statlig pengebruk, og at de ikke vil overstige handlingsregelen. Det er ikke sikkert velgerne til de andre partiene er like enige.

TAPPERT SMIL: Ap-leder Jonas Gahr Støre smilte god natt til reporterne som fulgte ham hjem etter at årets kommune- og fylkesvalg var over. Tallenes tale var ikke god lesning for landets største parti.

Foto: Fredrik Hagen NTB scanpix

Bred støtte om handlingsregelen gjør at Lind håper den står støtt, men han sier at regjeringens forslag om å kjøpe fregatt og regjeringskvartal under streken gjør at det kan stilles spørsmål om regjeringens budsjettdisiplin.

– Jeg håper inderlig de holder handlingsregelen. Det er et mirakel at de har klart det så langt, fordi det er fristende å ha så mange penger på bok.

Mener partiene er presset

Det svake resultatet for regjeringspartiene og Arbeiderpartiet får neppe konsekvenser for regjeringssamarbeidet eller utformingen av finanspolitikken på kort sikt, men legger et betydelig press på regjeringen og Arbeiderpartiet frem mot stortingsvalget i 2021, mener DNB Markets.

– Det er ikke urimelig å tro at det kan komme en justering av pengebruken, selv om jeg vil understreke at vi ikke har gjort noen større analyser på dette. Vår syn er ikke at dette vil skje, men at det kan skje, sier seniorøkonom i meglerhuset, Knut A. Magnussen.

Han understreker at 2020-budsjettet er nærmest ferdig, og at de eventuelle effektene fra det svake valgresultatet først er aktuelt for revidert budsjett eller til neste års budsjett.

Les også

Norges Bank regionale nettverk: Bedriftene venter lavere vekst neste halvår

I årets statsbudsjett bruker regjeringen 2,7 prosent av oljefondets verdi, rett under handlingsregelens grense på 3 prosent.

– Det trekker i motsatt retning av økt pengebruk, sier Magnussen.

Norsk økonomi går i øyeblikket bra, og har dermed ikke bruk for at staten skal gi mer gass, men det kan endre seg, mener seniorøkonomen.

– Vi ser at den internasjonale økonomien svekker seg og det er stor usikkerhet, samtidig som oljeinvesteringene vil avta markant fremover. Ut fra dette ligger det an til svakere vekst neste år, noe som i seg selv kan gi grunnlagt for en mer ekspansiv finanspolitikk.

DYR I DRIFT? Lan Marie Berg og Miljøpartiet De Grønne (MDG) var de store vinnerne i Oslo, og fikk også et nasjonalt gjennombrudd. Hva har det å si for den offentlige pengebruken?

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Her kan du lese mer om

  1. Politikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

  2. Frp går mot katastrofevalg i storbyene

  3. Regjeringen lot seg ikke lede inn i fristelsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjeføkonom om oljepengebruken: – Mindre enn vi hadde sett for oss

  6. Etter krisen må oljepengebruken kuttes: – Som å be hesten slutte å spise