Høyre og Ap uenige om helsevekst

Ap-politiker og leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen mener at Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie tar feil i kritikken av partiets helseløfter.

Publisert: Publisert:

Høie mener at Ap lanserte tomme løfter da partiet torsdag fortalte at de vil legge 12 milliarder kroner ekstra til drift og investeringer ved norske sykehus de neste fire årene.

– Man tar den forventede utviklingen, beregner fire år fram i tid, og kaller det en nyhet, sa Høie til NTB.

Overfor DN la han til at også Høyre vil bruke 12 milliarder kroner mer på sykehusene de neste fire årene, fordi det er det som må til for å dekke opp for den anslåtte lønns- og prisveksten.

Manglende evner

– Det er forstemmende, men ikke overraskende, at mannen som tar mål av seg til å bli ny helseminister, demonstrerer en slik mangelfull evne til å ta de økonomiske utfordringene ved sykehusene på alvor, sier Torgeir Micaelsen til NTB.

Michaelsen slår fast at Aps helsepakke på 12 milliarder kroner kommer på toppen av anslått pris og lønnsvekst, som rett nok også utgjør rundt regnet 12 milliarder kroner.

– Det er feil når Høie later til å tro at vår helsepakke kun er pris og lønnsvekst for de neste fire årene. Nå er heller ikke dette gratis penger, men dersom du kun legger dette på bordet, slik Høyre legger opp til, så er det et løfte om nullvekst ved sykehusene dersom de vinner valget. Sist Høyre styrte, endte det med krise og milliardunderskudd, sier Michaelsen.

Forventet vekst

Bent Høie sier at det tvert om er Michaelsen som har misforstått:

– Vi forstår at de 12 milliardene til Ap kommer på toppen av forventet lønns- og prisvekst, at 6 milliarder av dette vil gå med til demografisk utvikling, og at den andre halvparten er reell vekst. Mitt poeng er at dette likevel ikke er mer enn en forventet vekst i årene fremover. Dette er en vekst som kommer uansett regjering, sier Høie til NTB.

Publisert:
Gå til e24.no