Renterådet ber Norges Bank holde renten uendret

Rask prisstigning presser frem en renteheving, mener E24s renteråd.

FRYKTER IKKE HANDELSSTOPP: Fondsforvalter Olav Chen mener det ikke er noen grunn for Norges Bank til å legge mye vekt på svake handelstall i sommer, når renten skal settes denne uken. - De svake tallene skyldes sommerværet, sier Chen.
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

- Ingen sentralbank innrømmer at den deltar i en valutakrig, men jeg mener Norges Bank de siste årene har ført en veldig vellykket geriljavariant, sier fondsforvalter Olav Chen i Storebrand til E24.

Han er en av E24s fem eksperter som gjennom E24s renteråd gir sin anbefaling til Norges Bank forut for rentemøtene.

Gjennom renterådet kan også du gi dine kommentarer, synspunkter og innspill til Norges Banks rentesetting.

Det kommende rentemøte på torsdag vil neppe resultere i noen renteendring - og med ett unntak er det også anbefalingen - men ekspertene ser for seg at Norges Bank vil og bør endre renteforventningene for de neste månedene.

- Det eneste argumentet for å holde renten så lav som Norges Bank har gjort, har vært å peke på den lave inflasjonen. Alt annet - som boligpriser, gjeldsvekst, arbeidsmarkedet og samlet økonomisk tilstand - har pekt i retning av et høyere rentenivå. Nå har inflasjonen plutselig steget raskt, og da er det naturlig at Norges Bank justerer renteforventningene deretter, sier Chen.

Prisstigningen i august viste forrige tirsdag et svært overraskende hopp til 2,5 prosent. Norges Bank la inntil nylig til grunn av prisstigningen først ville komme opp på 2 prosent i 2017.

Olav Chen mener Norges Bank på torsdagens rentemøte bør signalisere en renteoppgang fra våren 2014, og kanskje sågar allerede fra i vinter.

Han får støtte fra makroøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

- Alt i alt mener jeg Norges Bank burde signalisere første renteheving mot sommeren neste år, uttaler Due-Andresen.

Vellykket krig

I sin nåværende prognose åpner Norges Bank for et mulig rentekutt i høst.

Olav Chen mener det bare har vært et taktisk spill fra Norges Bank for legge press på kronekursen.

- Norges Bank har ført en valutageriljakrig, og en svært vellykket sådan. De har klart å stagge kronekursen gjennom små og uventede angrep. Det gjorde de først ved overraskende å kutte renten våren 2012, og siden gjennom å åpne for rentekutt i rentebanen ved flere tilfleller, sier Chen.

- Det har de kunnet gjøre med henvisning til at inflasjonen har vært svært lav. Nå er ikke det lenger en mulighet, legger Chen til.

Inflasjonsmålet kan brukes som alibi for å styre kronekursen, ettersom valutaen har en effekt på importert inflasjon.

Ber om rentekutt

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika tolker virkeligheten på en helt annen måte, og råder også denne gangen Norges Bank til å skru ned rente og rentebanen.

Isteden for å legge vekt på den raskt stigende inflasjonen, trekker han frem det han ser som en kraftig brems i norsk økonomi.

Jan Andreassen utelukker sågar ikke en gang en resesjon - en nedgangstid - i Norge til neste år.

Les også: - Kan ikke utelukke norsk resesjon neste år

- Norges Bank bør kutte rentene med 0,25 prosent og varsle at flere kutt kommer dersom den nye regjeringens finanspolitikk tillater det, sier Andreassen til E24.

Andreassen legger vekt på de siste statistikkene fra norsk varehandel, som viser en kraftig brems i sommer.

Men det kan bare være starten, tror Andreassen.

- Det verste er imidlertid foran oss: et voldsomt fall i boliginvesteringene. Vår elite har forsøkt, med hell, å hindre boligprisene å stige til nivåer hvor det lønner seg å bygge. Nå raser igangsettingen av boliger – fordi nyboligsalget er i ferd med å kollapse, sier Andreassen, som peker på at boliginvesteringer utgjør rundt fem prosent av den norske verdiskapningen.

Olav Chen mener derimot at det ikke er noen fare for stillstand eller nedgang i norsk økonomi.

Den svakere veksttakten som mange forventer er bare en normalisering etter en periode med høy vekst, men det er ingen krise som argumenterer for er kriselavt rentenivå, mener forvalteren.

- Joda, varehandelen fikk seg en knekk i sommer, men det tror jeg fortsatt bare skyldes det ekstremt fine været. Og en slakkere boligprisvekst har vi sett før, bare for å se at den tiltar i styrke igjen etter en stund, sier Chen.

- Jeg velger heller å se på den samlede økonomien og arbeidsmarkedet, som vokser fortsatt i godt tempo med en lav arbeidsledighet og særnorsk kostnadsvekst, sier Chen.

Les også: Tror Qvigstad på 2,5 går renten opp

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  2. E24s renteråd uenige om rentekuttet er avlyst

  3. - Slik bør du svare på Draghi og oljebremsen, Olsen

  4. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  5. Renterådet: Ser slutten på boligpris-boomen