Venstre og KrF går for budsjettløsning

Stortingsgruppene i Venstre og KrF har godkjent forslaget til neste års statsbudsjett.

ENIGE ETTER 16 DAGER: Etter 16 dager med forhandlinger signerte de parlamentariske lederne i Høyre og Fremskrittspartiet - Trond Helleland og Harald Tom Nesvik - budsjettavtalen med Kristelig Folkepartis og Venstres partiledere Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

(Artikkel publisert før innholdet i budsjettforhandlingene ble kjent. Klikk her for å finne artikkelen med det bekreftede innholdet av budsjettkompromisset)

På Stortinget gjør Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti nå seg klare til å holde en pressekonferanse hvor de skal presentere budsjettavtalen.

Partienes forhandlere ble i morgentimene fredag - etter 16 dager med forhandlinger - enige om en avtale de presenterte sine stortingsgrupper nå i formiddag.

Les også

Budsjettenighet i natt

Ifølge VG skal Venstre og KrF ha gått med på å senke formuesskatten fra 1 til 0,85 prosent. Dette er en av regjeringens kjernesaker.

I sitt forslag til statsbudsjett foreslo Siv Jensen og regjeringen å senke formuesskatten til 0,75 prosent.

- Alle har gitt og alle har fått, sa Høyres Trond Helleland da han presenterte budsjettet på pressekonferansen i Stortingets vandrehall.

- Venstre og Kristelig Folkeparti har fått gjennomslag for mange av sine saker, samtidig som Høyre og Fremskrittspartis budsjett ligger fast, sier Helleland.

Enige om netthandel

Ifølge TV2 er regjeringen og mellompartiene enige om å heve satsen for den momsfrie netthandelskvoten fra 200 til 350 kroner. Det er i tråd med det Venstre foreslå i sitt alternative budsjett. Regjeringen ønsket å heve satsen til 500 kroner.

Les også

TV2: Regjeringen skroter 500-kronersgrense for netthandel

Det er foreløpig ikke kjent om, og i så fall hvilke endringer som gjøres på innslagspunktet.

Ifølge Dagbladet har høyreblokken bestemt seg for å beholde skatteklasse 2, og å øke minstefradraget.

Kutter mindre

Dagbladet mener også å vite at kuttet i barnetillegget blir mindre.

Venstre og KrF skal ha fått gjennomslag for en del av sine signatursaker på samferdsel. Det skal bevilges mer penger til kollektivtrafikk og jernbane. Samtidig skal forbrukerne også oppmuntres til å kjøre mer miljøvennlig ved å senke prisene på biodrivstoff og hybridbiler.

Frp kan derimot innkassere en seier i form av at diesel- og bensinprisene ikke prisjusteres.

Les også

Frp måtte betale for bensinseier

Kutter utslipp
Jeg er ganske stolt over i at vi idag for første gang har et budsjett hvor utslippene fra transportsektoren kommer til å gå ned, sier Venstre-leder Trine Skei Grande på pressekonferansen.

- Dette budsjettet forsterker klimaforliket, sier Skei Grande.

Grande trekker også frem at partiet har fått gjennomslag for viktige saker innen utdanning.

- Et viktig prinsipp for Venstre er at høyere utdanning skal være gratis i Norge, og det kommer det også til å være i fremtiden, sier Skei Grande.

Også Knut Arild Hareide bruker presentasjonstiden sin på å snakke om skole - og barnehage.

- Vi er opptatt av valgfrihet. I dag står mange ettåringer uten barnehageplass. Med dette budsjettet tar vi et langt skritt fremover for å sikre valgfriheten, sier Hareide.

I budsjettopplegget partiene nå er enige legges det opp til å etablere 2.600 nye barnehageplasser.

Han trekker også frem at KrF har fått gjennomslag for at 1 prosent av landets bruttonasjonalinntekt skal gå til verdens fattige.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Dette er høyreblokken enige om

  2. Budsjettenighet i natt

  3. Frp måtte betale for bensinseier

  4. Tro og håp om budsjettfinale torsdag

  5. Budsjettpartene tror ikke på løsning i kveld