KrF og Venstre spisser kravene i budsjettinnspurten

Mens KrF og Venstre hamret videre på miljø og sosial profil, vektla Høyre og Frp justis, samferdsel og helse da de fire partiene satte seg til forhandlingsbordet sent onsdag kveld.

I FORHANDLINGER: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide.

Lise Åserud
  • NTB
Publisert:Budsjettforhandlingene mellom Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene er inne i en avgjørende fase. Onsdag kveld klokken 20.30 møttes de parlamentariske lederne i et nytt forsøk på å nærme seg en avtale.

– Vi har gjort et betydelig arbeid for å komme med våre prioriteringer, sa KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide før møtet.

– Det går på viktigheten av et godt distriktsbudsjett, flere lærere til de yngste elevene, flere barnehageopptak og selvsagt en sosial profil, som har vært særdeles viktig for KrF, sa han.

Høyre/Frp-regjeringen må ha støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for sitt budsjett.

– Dreier bilavgifter

Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande bekreftet onsdag mye av det som ble kjent alt tirsdag, nemlig at Venstre har foreslått lettelser i bilavgiftene, men med en klart miljøvennlig profil.

– Det vi la på bordet tirsdag, innbefattet i sum en reell lettelse i beskatningen på bilområdet og avgiftsområdet på en halv milliard kroner, sier Grande.

– Det oppfatter jeg som å være i den retningen Frp vil, men vi har en profil på det som er klart grønn og klart prioriterer andre biler enn det vi tradisjonelt har brukt. Vi ønsker en omgjøring der det blir billigere å kjøre de miljøvennlige bilene, forklarer hun.

Hareide understreker at KrF nå har spisset sine krav kraftig.

– Jeg tror regjeringspartiene nå ser at vi har gjort en veldig sterk spissing. De har nok forståelse for de kravene vi kommer med gjennom den listen vi nettopp har levert, sier han.

Han tror det vil bli en lang arbeidsdag torsdag.

Helse, justis, skole

Onsdag kveld lettet også regjeringspartiene litt på sløret når det gjelder deres hovedprioriteringer i forhandlingsinnspurten.

– Det er viktig at alle partier får sette sine fotavtrykk på budsjettet. Regjeringen er opptatt av å beholde de gode profilsakene på helse, samferdsel, skole og justis. Det er viktige ting for oss, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Et lignende budskap kom fra Frps Harald Tom Nesvik.

– Det som er viktig, er at de profilsakene som ligger inne i budsjettet, også vises etter at forhandlingene er over, slik at vi får styrket helsevesenet, vi får en bedre samferdselspolitikk og en bedre justispolitikk. Det er svært viktig, for alle parter, sier han.

De parlamentariske lederne overtok stafettpinnen da de fire partienes finanspolitikere ikke klarte å bli enige om en budsjettavtale.

Finanskomiteen skal 20. november levere sin innstilling til Stortinget. Det betyr i realiteten at forhandlingene må være ferdig tre-fire dager tidligere.

Les også:

Ap vil øke skatten på formue og eiendomVenstre frir til Frp med lavere bilavgiftBudsjettforhandlingene opp ett nivåRegjeringen beskyldes for talltriks i forhandlingerKrF om budsjettforhandlingene: – Kritisk situasjonmail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ny runde med knallhard tautrekking om budsjett

  2. Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomriss

  3. KrF: Budsjettpause tydelig signal til regjeringen

  4. Annonsørinnhold

  5. Budsjettforhandlingene fortsetter søndag kveld

  6. Stort sett optimistiske budsjettforhandlere