Venstre-nei til regjeringens tollgrense-plan

Venstre vil heller ikke heve tollgrensen ved netthandel til 500 kroner. Dermed ser det mørkt ut for det som var statsbudsjettets gladmelding til forbrukerne.

MOTBØR: Finansminister Siv Jensen og regjeringen har fått mye kritikk fra Venstre og KrF etter at de la frem statsbudsjettet. Tirsdag starter forhandlingene.
Publisert:

– Vi foreslår å gå litt saktere frem, sier stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth i Vestre til TV 2 om den mye omtalte moms- og tollgrensen.

Venstre vil ikke skrote en økning helt, men de vil kun heve den til 350 kroner.

– I tillegg foreslår vi ti millioner til skatteetaten for å lage en selvbetjeningsløsning, slik at man kan ordne tollen selv, sier Kjenseth.

KrF har allerede sagt nei til å øke tollgrensen. Dermed er det ikke flertall for den varslede økningen til 500 kroner.

Venstre presenterer sitt alternative statsbudsjett på Stortinget mandag. Dagen etter starter forhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene om budsjettet.

Reaksjoner

Da regjeringen foreslo å øke den tollfrie grensen for netthandel fra utlandet fra dagens 200 kroner til 500 kroner, lot ikke reaksjonene vente på seg. NHO-sjef Kristin Skogen Lund sammenlignet det med å dele ut hundrelapper på Gardermoen, mens Komplett-gründer Eric Sandtrø spontan-utmeldte seg av Høyre i ren protest.

Komplett bestemte seg raskt for å skrinlegge planene om et nytt lager i 200- til 300-millionersklassen, og den norske netthandelkjempen varslet også at de vil flytte til Sverige om de nye tollreglene blir innført.

Les også

Ingen bransje blir sterkere av å beskytte seg bak en mur

Andre norske nettbutikker fortvilte ikke. De regnet rett og slett med større gevinst hvis de flyttet til utlandet, og varselet om nye tollregler fikk dem til å gjøre regnestykket.

– Erna og Siv har altså 40 millioner kroner som de ikke vil ha selv, men ønsker å gi i gavepakke til Einar Brandsdal, sa Blivakker-gründer Einar Brandsdal til E24 etter at statsbudsjettet ble lagt frem.

Fornøyd

Næringsorganisasjonen Virke er godt fornøyd med at Venstre går imot regjeringens opprinnelige forslag.

– Men forslaget om en grense på 350 kroner er kun et lite skritt i riktig retning og langt fra nok til å nulle ut skadevirkningene av regjeringens forslag, sier administrerende direktør sier Vibeke Hammer Madsen i Virke i en pressemelding.

Publisert: