LO, Unio og YS varsler politisk streik mot regjeringen

LO, Unio og YS går til politisk streik i januar, i protest mot regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

FÅR KRITIKK: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), som har lagt frem forslag om blant annet forenklinger og forbedringer i tiltakssystemet, midlertidige ansettelser og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere.

Torstein Bøe
  • Lars Thorvaldsen
Publisert:

Streiken vil finne sted på ettermiddagen onsdag 28. januar, under hovedparolen «Forsvar arbeidsmiljøloven», heter det i en melding.

- De tre hovedorganisasjonene, som til sammen representerer om lag 1,5 millioner medlemmer, vil på denne måten markere sin motstand mot økt bruk av midlertidige stillinger, svakere vern når det gjelder arbeidstid med risiko for lengre arbeidsøkter og mer pålagt overtid, samt mer søndagsarbeid, skrives det i meldingen sendt ut tidlig torsdag morgen.

Markerer i flere byer

Streiken er planlagt å vare i to timer, fra 14 til 16. Hvor mange som skal delta, er ikke kjent.

- Detaljplanleggingen for streiken vil starte over nyttår, sier Hege Herø i YS til E24.

Hun forteller at det i hvert fall vi bli arrangementer i de fem største byene, med et hovedarrangement i Oslo. Streikeoppfordringen går ut til alle medlemmer i de tre organisasjonene.

- Sterkt engasjement

Hovedorganisasjonene mener forslaget til statsråd Robert Eriksson (Frp) flytter makt fra arbeidstakerne over til arbeidsgiverne, og svekker fagforeningenes muligheter for å ivareta arbeidstakernes interesser.

Erikssons lovforslag åpner blant annet for at bedrifter skal kunne ansette midlertidige ansatte «uten at det er begrunnet i et midlertidig behov på arbeidsplassen».

Arbeidsministeren sa senest til VG i går at han er åpen for å snu i saken - dersom endringene innføres og viser seg å ikke ha effekt.

- Dette er en sak som engasjerer sterkt og bredt hos oss. Med denne streiken ønsker vi å sende et klart signal om at disse endringene ikke er til det beste for folk og arbeidsliv, sier Herø.

Hovedorganisasjonene vil sammen arrangere markeringer i de store byene i tilknytning til streiken, og har etablert samarbeid om en informasjonskampanje om de foreslåtte endringene og konsekvensene av disse.

Les også:

Regjeringen opphever fagforeningenes rett til å gå kollektivt søksmålSolberg advarer fagbevegelsen mot storstreikEriksson vil ha ny vurdering av sykmeldteSlik reagerer opposisjonen og LO på nytt regjeringsforslag

Publisert:

Flere artikler

  1. Regjeringen opphever fagforeningenes rett til å gå kollektivt søksmål

  2. Folket delt i synet på Erikssons arbeidsmiljølov

  3. Åtte av ti toppledere fornøyd med arbeidsmiljøloven

  4. LO-nestleder: – Nye regler i arbeidslivet det siste vi trenger nå

  5. Slik rammer den nye arbeidsmiljøloven ingeniørene