Verdens beste lånetagere

Norge er i en eksklusiv gruppe av land med ekstremt lav rente på lån.

LAVESTE RENTE: Sveits betaler laveste rente av alle AAA-landene; 0,77 prosent. Her er den sveitsiske presidenten og finansminister Eveline Widmer-Schlumpf.
NUMMER TO: Sverige låner penger til bare 1,59 prosent. Her er Anders Lundin på allsang på Skansen i Stockholm.
DEILIG RENTE: Danmark FÅR penger på korte lån og betaler kun 1,66 prosent for å låne penger i ti år. Noen slike forhold kan Portugal se langt etter, her representert ved sin største helt; Cristiano Ronaldo i en fotballkamp mot Danmark, der Portugal tapte 2-1. Danmarks Simon Kjær til høyre i bildet.
LOKOMOTIV: Tyskland driver frem hele eurosonen, og har en rente på bare 1,77 prosent på sine 10-års lån. Her er (naturligvis) noen jenter på Oktoberfest.
HAR FAKTISK LÅN: Ja, Norge har faktisk lån - men kun av tekniske årsaker. Og hva er vel mer norsk enn Drillos anno 1998?
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Sent fredag kveld ble det klart at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's har kuttet i karakteren til en rekke land i eurosonen. Deriblant mistet Frankrike og Østerrike sine veldige viktige AAA-karakterer.

Dette kan sende lånekostnadene noe opp for disse to landene, og de forsvinner også ut av den ekslusive AAA-klubben.

For land som har perfekt gjeldskarakter, er fortsatt lånekostnadene meget lave.

E24 Spesial: Dette er gjeldskrisen i Europa

Verdens beste lånetaker

Det lille fjellandet i hjertet av Europa, Sveits, går nesten for bra. Det europeiske landet står i en stærstilling med en egen valuta, noe som har ført til en voldsom styrkelse av dens verdi ettersom uroen i verden generelt og Europa spesielt, har tiltatt.

Etter hvert som verdien til sveitsiske franc har blitt for sterk, har landets sentralbank sett seg nødt til å gripe inn i markedet, for å presse ned valutaen.

En kan se at det ikke alltid er bra å være sterk, men Sveits står knallsterkt i lånemarkedet og har verdens laveste rente på skarve 0,77 prosent på 10-års lån.

LES OGSÅ: S&P nedgraderer EFSF

En god nummer to

Sveriges økonomi har blitt trukket frem av Washington Post som Europas «rockestjerne-økonomi», og har fått stor oppmerksomhet for evnen til å komme seg etter finanskrisen.

I starten av 2011 var Sverige den økonomien i Europa som vokste raskest, og en av de viktigste bidragsyterne til fantomveksten, var det høye forbruket for husholdningene.

Dette liker de som låner Sverige penger, og renten landet må betale for å låne penger i ti år er på bare 1,59 prosent.

Deilig å være dansk lånetager

Hvor godt det står til i Danmark ble krystallklart like før nyttårsaften, da landet greide kunststykket å hente penger i markedet med negativ rente.

Danskene endte opp med å betale renter på minus 0,21 prosent for 3 måneders lån og minus 0,07 prosent for 6 måneders lån.

Dette var første gang noensinne landet fikk negativ rente, men når det skal låne penger i en tiårsperiode må det betale 1,66 prosent. Dett er tredje lavest blant AAA-landene.

Europas lokomotiv

Etter hvert som stadig flere euroland har fått seriøse gjeldsproblemer, har markedsrenten på tyske statslån falt og falt.

Det å låne Tyskland penger blir sett på som en av færre og færre bombesikre investeringer i Europa.

Dermed øker etterspørselen etter tyske statspapirer, med lavere effektive renter som resultat, og i øyeblikket koster det kun 1,77 prosent for Tyksland å låne penger i markedet.

Har Norge gjeld?

I skrivende stund er Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, verdt 3 377 076 958 810 kroner.

Så med et slikt overskudd, hvorfor har egentlig Norge gjeld?

Årsakene ligger i det tekniske. Hovedårsakene er likviditet og inflasjon.

For at Norge hele tiden skal ha kontanter til å betale regninger, er det mer effektivt å låne penger til dette, mens den store formuen, Oljefondet, blir investert i diverse verdipapirer.

Samtidig er de viktig å holde inflasjonen i sjakk, noe en gjør ved å ikke bare bruke alt av kontanter.

Og det er ikke noe stort problem at Norge låner penger, for det koster kun 1,83 prosent for å låne penger i ti år.

Røkla

For de resterende AAA-ratede økonomiene, holder renten seg rundt 2 prosent.

Australia betaler 1,86 prosent, Canada 1,92 prosent, Storbritannia 1,97 prosent og Nederland 2,09 prosent.

Og på tross av at de ikke har AAA-rating, er det fortsatt best å være størst: USA betaler 1,86 prosent rente for 10 årige lån, mens Japan betaler kun 0,94 prosent.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Danmark kan miste AAA-karakter

  2. Sverige og Danmark har lavest rente i EU

  3. Produksjonen faller i Europa

  4. Ingen lettelse i Europas knugende gjeld

  5. Italias rente kraftig ned