Psykiatere får refs for Valla-vurdering

De to psykiaterne som vurderte tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i forbindelse med Yssen-saken, refses av Rådet for legeetikk.

BLE GRANSKET: Gerd-Liv Valle ble gransket, men ble ikke godt nok informert om at hun ble vurdert psykiatrisk, mener Rådet for legeetikk.
Publisert: Publisert:

Valla var ikke godt nok informert om at hun ble utsatt for en psykiatrisk gransking, mener Rådet for legeetikk.

Det var i forbindelse med den interne granskningen av Yssen-saken at de to psykiaterne Lars Weisæth og Odd Hellesøy fikk i oppdrag å vurdere både Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen, skriver Aftenposten.

Rådet reagerer på at de kom med personlighetsbeskrivelser som ligger nær psykiatriske diagnoser og at Valla ikke ga samtykke da hun ble utsatt for en gransking.

Fougner-utvalget ble satt ned av LO da Yssen i begynnelsen av 2007 sto offentlig frem og fortalte at hun ble mobbet av LO-leder Valla.

På grunn av Yssen-saken trakk Valla seg som LO-leder 9. mars 2007.

- Manglet empati

Psykiaterne konkluderte blant annet med at Valla manglet empati og var preget av underliggende utrygghet.

Utvalgsleder Jan Fougner hevdet i etterkant at utvalget ikke var avhengig av psykologene og psykiaterne for å komme frem til konklusjonene om at Valla hadde mobbet Yssen.

Valla klaget saken inn for Rådet for legeetikk for to år siden, og får nå medhold. Rådet mener at det var kritikkverdig at de to psykiaterne overhodet utførte en gransking av Valla og Yssen.

- Glad for kritikken

– Den beste julegaven jeg kan få er at disse to får kritikk fra sine egne, sier Valla til Aftenposten. Hun føler kritikken fra etikkrådet som en oppreisning.

Weisæth og Hellesøy er overrasket over kritikken og benekter totalt at de har foretatt noen medisinsk vurdering av Valla. De sier til avisen at den eneste personen de har utredet og diagnostisert er Ingunn Yssen.

I en felles e-post til avisen peker de på at Rådet for legeetikk ikke har lest rapporten som danner hovedgrunnlaget for rådets vurdering og tiltak ettersom LO har nektet å utlevere den.(©NTB)

Publisert: