Harryhandlere røyker, tjener lite og stemmer Frp

Den typiske harryhandleren er ung, har lav utdanning, tjener lite, røyker og stemmer på Fremskrittspartiet. Det viser en rapport fra Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH).

HARRYHANDEL: Fullt baggasjerom.
Publisert:

Rapporten slår fast at sjansen for at du har harryhandlet øker hvis du er under 30 år, bosatt på Østlandet og stemmer Frp. Sjansen for at du er harryhandler øker ytterligere hvis du har lav utdanning og tilsvarende lav lønn, skriver Aftenposten.

HSHs rapport utbroderer bildet ytterligere og viser til at 74 prosent av dem som ikke har noen utdanning drar til Sverige for å handle. 63 prosent av dem som har mer enn seks års utdanning gjør det samme. Høyere lønn betyr nemlig mindre interesse for svenskehandel, ifølge rapporten.

Trekkplastrene som lokker harryhandlerne er tobakk og snus.

– Det er ofte de som røyker som drar til Sverige, og de har ofte lavere utdanning og lønn og stemmer oftere Frp enn resten av befolkningen. Det er dette som slår ut i undersøkelsen, sier forsker Randi Lavik ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

HSHs direktør Thomas Angell lar seg ikke overraske.

– At svenskehandleren er en typisk Frp-er, er vel ikke noe nytt, men noe vi har konstatert i flere år. Når det er sagt, så har jeg en følelse av at også pensjonister er godt representert. Det går jo stadig busslaster over grensen, sier han.

Han mener lokkevarene nå er blitt så viktige at regjeringen bør vurdere å senke avgiftene på snus, røyk og alkohol i Norge.

Publisert:
Gå til e24.no