Advarer mot ny nedgangstid

IMF-sjef Christine Lagarde.

ADVARER: IMF-sjef Christine Lagarde, her med Mexicos sentralbanksjef Augustin Carstens i bakgrunnen, tar seg en kaffe i en tidlig morgenstund under helgens møte i Jackson Hole i Wyoming.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Verdensøkonomien risikerer en ny nedgangstid dersom det ikke straks settes i verk koordinerte tiltak for å hindre det, mener pengefondet IMFs nye sjef.

– Utviklingstrekk i sommer tyder på at vi er inne i en farlig, ny fase, sier franske Christine Lagarde, som nylig overtok som toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) etter landsmannen Dominique Strauss-Kahn.

– Det er klart hva som står på spill: Vi risikerer at den skjøre oppgangen sporer av. Så vi må handle nå, sa Lagarde i en tale under en årlig økonomikonferanse i USA.

Tre år etter at den verste finanskrisen siden 1930-tallet rammet verdensøkonomien, er veksten både i USA og Europa laber. I tillegg har gjeldskriser på begge sider av Atlanteren fått mange til å tvile på om den skjøre økonomiske oppgangen verden nå opplever, vil vedvare.

LES OGSÅ: Bernanke lanserer ingen krisetiltak

- Må få gjelden under kontroll
estlige økonomier må utarbeide langsiktige planer for å få sin gjeld under kontroll, men samtidig ikke stramme inn så raskt at sparetiltakene truer den skjøre oppgangen, forklarte Lagarde lørdag.

– For å si det enkelt må den makroøkonomiske politikken støtte vekst. Også pengepolitikken må i stor grad fortsette å bidra, siden risikoen for en resesjon oppveier faren for inflasjon, sa Lagarde.

Talen i USA var den tidligere franske finansministerens første omfattende redegjørelse siden hun tok over etter Strauss-Kahn i juli.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Moralsk pekefinger i Lagardes IMF-kontrakt

  2. IMF-økonom sier opp i protest

  3. Ny IMF-sjef skal etterforskes for maktmisbruk

  4. 24 menn grillet Lagarde

  5. Lagarde vil ikke bli EU-president