California trenger kriselån hvis gjeldstaket ikke heves

«The Golden State» forbereder seg på kriselån hvis ikke Kongressen blir enige om å heve gjeldstaket innen 2. august.

BY I CALIFORNIA: San Francisco sett fra Coit Tower med Trans Am byggingen.
Publisert:

California vil trenge penger kjapt, hvis det ikke blir enighet om hevingen av det mye omtalte gjeldstaket innen 2. august.

Nå forbereder delstaten seg på å låne penger for å dekke de daglige utgiftene - skulle amerikanske myndigheter begynne gå tom for penger etter fristen, skriver Businessweek.

California er ikke ukjent med å låne penger av myndighetene.

Vil låne 27 mrd.

Deltstaten bruker nemlig å låne penger i slutten av sommeren for å dekke driftskostandene. For mange av skattebetalerne i staten kommer ikke tilbake før til høsten igjen.

De lokale myndighetene håper å låne 5 milliarder dollar - 27,6 milliarder kroner.

- Vi håper å låne pengene før 2. august, sier Bill Lockyer, kasserer i delstaten California.

Kredittvurderingsbyrået Moody's Investors Service har økt presset på USAs ledende politikere for å heve den amerikanske statens gjeldstak ved å plassere landets kredittvurdering under overvåkning for en eventuell nedgradering.

- Ringvirkningene blir merkbare

Skulle en nedgradering skje vil det få konsekvenser for delstater slik som California.

- Ringvirkningene for delstater og lokale finanser for hele landet vil bli merkbare. Forhåpentligvis vil de komme til en enighet som ikke innebærer at lånene blir misligholdt, men hver stat og lokale myndigheter i landet vil få store problemer med det finansielle skulle det skje, sier Lockyer.

California har det laveste kredittvurderingen av samtlige 50 stater med A-.

Tiden renner ut for USAs gjeldstak

Den politiske uenigheten mellom Republikanerne og Demokratene er betydelig og Bloomberg meldte torsdag om at Obama kan samle kongressmedlemmene til Camp David til helgen, etter den siste runden med underskuddsforhandlinger. Obama har gitt forhandlere beskjed om at de har frist frem til fredag til å komme til en enighet.

Ben Bernanke uttalte onsdag kveld at om man ikke kommer frem til en enighet omkring heving av gjeldstaket kan landet møte større utfordringer enn hva man så etter Lehman-krisen.

Publisert: