Skrekkscenarioet ved et eurobrudd

Den sveitsiske storbanken Credit Suisse har tegnet opp utfallet av et mulig brudd i eurosamarbeidet. Det er ikke pent.

bilde

Publisert:

Credit Suisse innrømmer at det er lite trolig at eurosamarbeidet vil bryte sammen, men storbanken har likevel tatt seg bryet om å lage en rapport om konsekvensen - dersom det skulle skje.

Og banken maler ikke akkurat et vakkert bilde:

** En valutaendring vil føre til en umiddelbar depresiering av den nye valutaen, og vekslingskursen vil falle rundt 60 prosent. Det vil føre til at gjelden til land uten for EU øker til rundt 200-250 prosent av bruttonasjonalprodukt, gitt at gjelden ikke blir omgjort til den nye valuaen.

** Private og offentlige obligasjonseiere vil se mislighold på så mye som 40 prosent av sine obligasjonsbeholdninger. Hvis alle PIGS-landene (uten Italia) forlater euroen vil de europeiske bankene måtte skrive av over 400 milliarder dollar i verdier. Dermed kan småbanker se 850 milliarder dollar forsvinne ut i løse luften.

** Den uunngåelig bankkrisen vil være mye kraftigere enn i andre markeder, som for eksempel Kina, fordi lønningene i banksektoren er ufleksible og bankene er mer sårbare. Småbankene må muligens bli nasjonalisert.

** Uordnet mislighold fører til at bruttonasjonalprodukt faller med 9 prosent i det gjeldende landet. BNP i eurosonen faller med 5 prosent og i USA 4 prosent.

** S&P 500-indeksen i USA vil falle til 750 poeng. Den står nå i 1.133 poeng.

** Verdier vil bli frosset for å hindre at bankene blir tømt. Sore juridiske problemer vil dukke opp med de nye valutaene og en handelskrig vil begynne mellom landene i EU.

Annonsørinnhold

** Landene som gir opp euroen må også forlate EU.

Tror ikke på eurobrudd

Men som sagt, banken mener det er liten risiko for at dette skjer og estimerer at det er en 10 prosent sjanse for at euroen brytes opp.

** Fordi kostnadene ved et eurobrudd er høyere enn ved å redde utkant Europa. Samtidig vil bankkrisen spre seg som en sykdom i resten av Europa.

** Eurosonen har en bedre handelsbalanse og et lavere budsjettunderskudd enn USA.

** Forfatterne av rapporten tror ikke Italia og Spania vil gå konkurs, selv om Italia er nedgradert.

** Ingen politiske partier har ytret ønske om å forlate euroen.

Alternativer

Rapporten fra Credit Suisse rundes av med tre alternativer til skrekkscenarioet.

Hellas forlater euroen, men ingen andre land følger etter, en ny og sterkere valuta blir innført, men smålandene i EU beholder euroen, eller Italia forlater euroen frivillig.

LES OGSÅ:

Annonsørinnhold