Giske mener Høyre er tvunget på rett spor

Næringminister Trond Giske ber om svar fra Høyre på hvordan nullskattytere skal unngås dersom formueskatten fjernes.

VIL HA SVAR: Trond Giske beskylder Høyre for å drive «flip-flop-politikk» om formueskatten.
Publisert:

Trond Giske spør om Høyres plan er å innføre en egen rikingmoms eller om de rikeste skal få brev med ønske om donasjoner, skriver Dagens Næringsliv.

– På den ene siden lover de at de rikeste i Norge ikke skal ende opp som nullskattytere hvis formuesskatten fjernes, men samtidig er de ikke i nærheten av å svare på hvordan de skal få til det. I dag vil mange av de aller rikeste ende opp med null skatt hvis formuesskatten fjernes. Skal Høyre sende brev til rikingene og trygle dem om donasjoner til staten. Er det slik Høyre skal få dette til? sier Giske.

Under onsdagens budsjettdebatt i Stortinget beskyldte han Høyre for å føre en «flip-flop-politikk» om formuesskatten, at partiet er uklare og gjør stadige helomvendinger i skattespørsmålet.

Frps Ketil Solvik Olsen sa imidlertid at de borgerlige skal finne løsninger og at de trenger Finansdepartementets til å finne ut av problemet.

Fjerner ikke alt

Høyres leder Erna Solberg sa til NTB onsdag at hun ikke kan love å fjerne all formuesskatt i løpet av neste stortingsperiode. Det er urolige og uforutsigbare tider, og 15 milliarder kroner er mye penger, fastslo hun. Høyre-lederen gjorde det samtidig klart at hun vil sikre seg mot at skattepolitikken endres så mye og så raskt at det åpnes et vindu for nullskattytere.

Solberg tviholder på prinsippet om at den som tjener penger, også skal betale skatt.

– Vi har aldri lovet å fjerne alt i løpet av én periode. Men vi skal fjerne de elementer som særlig rammer små- og mellomstore bedrifter. Formuesskatten vil bli redusert litt hvert år, men det kan være fornuftig å beholde en del av ordningen en stund lenger, sa Solberg.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sa samtidig at han ikke ser noen kursendring fra Frps side i skattepolitikken. Han mener at alle de fire opposisjonspartiene er enige om å trappe ned formuesskatten.

– Ror i Aps retning

Trond Giske sier til Klassekampen at han mener Høyre er blitt tvunget på rett spor i debatten om formuesskatt. Overfor avisa åpner han for at også de rødgrønne gjør endringer i formuesskatten etter stortingsvalget til høsten.

– Høyre ror seg i retning av det som hele veien har vært mitt standpunkt i diskusjonen om formuesskatt, sier Giske til avisa.

I fjor tok han til orde for å erstatte formuesskatten med hardere skatteregler for bolig. Giske mener han er ganske alene om dette standpunktet i Arbeiderpartiet.

– Det er mange i partiet som vil opprettholde formuesskatten slik den er i dag. Men jeg tror det skal være mulig å få til justeringer av systemet som gjør at vi unngår en del av de uheldige utslagene av formuesskatten, sier Giske.

Slike endringer er mulig med «noen utredninger og litt skatteteknikk» i den neste stortingsperioden, sier næringsministeren.

Les også:

Høyre: - Alle de borgerlige vil trappe ned formuesskatten

- Formuesskatten betyr ingenting for meg

Stemningen surner i budsjettsamtalene

Siv Jensen avviser ny rødgrønn regjering

Publisert:
Gå til e24.no