Catalonia utfordrer EU

Catalonias president har fått nok av den spanske føderasjonen og vil heller inn i en europeisk. Artur Mas søker lykken i Brussel.

SØKER EU-STØTTE: Catalonias president Artur Mas søker støtte i EU for et «Catalonia som egen stat innenfor rammeverket av EU».

Albert Gea
Publisert:,

– Catalonia har aldri sviktet Europa. Nå stoler vi på at Europa ikke svikter oss.

Regionspresident Artur Mas anla en offensiv tone på frierferd i Brussel i uken som gikk. Han vil la katalanerne bestemme sin fremtid gjennom en folkeavstemning, og nå vil han ha EU med på laget.

– Vi har viljen, prosjektet og ideen, og trolig får vi også folkeviljen, sier Mas.

– Spørsmålet er om EU er beredt til å tilby løsninger til land som Catalonia, som ønsker å være i Europa, som har samme rettigheter som europeiske borgere og kun ønsker å endre sin politiske status.

Har prøvd

Artur Mas mener katalanerne har prøvd. Han mener de har vært med på å utvikle Spania, gjøre landet til en mer moderne og demokratisk nasjon – men det har ikke gitt Catalonia tilbake det de har investert, og de er skuffet. Nå er det på tide å prøve noe nytt, mener Mas.

Når den i stor grad selvstyrte regionen går til nyvalg 25. november, håper han derfor på et klart flertall og et mandat til å be om en folkeavstemning om Catalonias fremtid i løpet av de neste fire årene.

Flere hundre tusen mennesker har i høst demonstrert for selvstendighet og løsrivelse fra et kriserammet Spania. Ifølge meningsmålingene sier rundt halvparten av katalanerne ja til å bryte ut.

Men om et selvstendig Catalonia skulle måtte forlate EU, er tallet nede i rundt 40 prosent. Og her ligger problemet for Mas.

Uklare regler

Den klare antydningen fra Brussel har til nå vært at regioner som spanske Catalonia, britiske Skottland og belgiske Flandern må søke om eget medlemskap i Unionen dersom de skulle bli selvstendige.

Men EU har aldri måttet forholde seg til dette spørsmålet tidligere og beveger seg inn i uklart farvann, både politisk og juridisk.

– De europeiske traktatene sier ikke at Catalonia kan bli stående i EU, men det står heller ikke det motsatte, mener Mas om reglene i Unionen.

Ord

Ordene og definisjonene er viktige. Mas sier ikke «selvstendighet» når han er i Brussel for å sanke støttespillere, men snakker om Catalonia som «sin egen stat innenfor rammeverket av EU».

Han ønsker seg først og fremst et føderalt EU av mindre delstater, så mange som 75. Eller han ser for seg en union etter dagens lest der Catalonia «har samme verktøy som Danmark, Østerrike og Finland».

Spansk motstand

Men det vil bli svært vanskelig for EU å anerkjenne et Catalonia som står i en åpen konflikt med medlemslandet Spania.

Og om utbryterregionene trenger godkjenning fra alle EUs medlemsland for å bli med i Unionen, har Catalonia et langvarig problem. Spania har avvist katalanernes nasjonsvyer, og det kan ta lang tid før spanjolene stemmer for å slippe et selvstendig Catalonia inn i EU.

– Denne tilnærmingen går mot historien, går mot tidens tegn og mot vanlig sunn fornuft, er budskapet fra statsminister Mariano Rajoy.