Boligbransjen: - Det skjer ikke noe med egenkapitalkravet nå

Valgløftet om lavere egenkapitalkrav til boliglånskunder har reist fra stortingstrappen til Finansdepartementets postmottak.

  • Kristin Norli
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

- Det kommer ikke til å skje noe med egenkapitalkravet nå, ikke over natten, sier administrerende direktør i Selvaag Bolig og nestleder i Boligprodusentene, Baard Schumann, til E24.

Christian Vammervold Dreyer, leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), sier seg enig.

Han venter ingen endring på den fronten før tidligst i januar.

Det til tross for at det virkelige «startskuddet» for de borgerlige partienes økonomiske politikk går nå på fredag - i dét finansminister Siv Jensen legger frem Høyre-Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Lite tyder på at det der vil bli signalisert en helt ny boligpolitikk, slik de borgerlige sa før valget.

Det kan altså ta flere måneder før velgerne får svar på om Høyre, Frp og støttepartiene Venstre og Krf kommer til å oppfylle det mest konkrete valgløftet de ga i høst:

Løftet om at egenkapitalkravet til boliglånskunder skulle reduseres fra 15 til 10 prosent så fort som mulig etter valget.

BAKGRUNN: Slik vil Huseierne få deg til å stemme blått

Brevskrivning

E24 har fulgt valgløftets finurlige reise de siste månedene. Den går fra stortingstrappen til Finansdepartementets postmottak, via et utvannet løfte i regjeringserklæringen.

Det eneste konkrete valgløftet så langt har resultert i, er et brev fra Finansdepartementet til Finanstilsynet, som nå har til slutten av januar før de må svare.

Der ber finansminister Siv Jensen (Frp) tilsynet om blant annet å vurdere hvor strengt 15-prosent-regelen praktiseres i dag.

Det vil de fleste si er langt fra noen instruks om å sette ned kravet, slik politikere i de borgerlige partiene før valget signaliserte at det kunne bli aktuelt å ta ibruk.

Overfor E24 har Jensen argumentert for at bankene må kunne bruke fleksibilitet, og at de særlig må kunne vurdere at unge mennesker som sitter med gode inntekter, skal kunne få lån på over 85 prosent av boligens verdi selv om de ikke oppfyller 15-prosent-regelen.

BAKGRUNN: Slik må Solbergs regjering overkjøre Finanstilsynet

Valgkamp

Det var Venstres Ola Elvestuen, Frps Christian Tybring-Gjedde, Høyres Michael Tetzschner og Krfs Hans Olav Syversen som få dager før stortingsvalget ga løftet om å sette ned egenkapitalkravet.

Syversen er i dag leder av finanskomiteen på Stortinget, og tirsdag fikk han og resten av komiteen besøk av blant annet Baard Schumann som representerte Boligprodusentene i en høring om statsbudsjettet.

Schumann har tidligere ikke lagt skjul på at han er skuffet over at den nye regjeringen ikke har gjort som de sa i valgkampen.

Selv om han nå ikke venter noen ny utvikling i saken før i januar, har han likevel ikke gitt opp kampen.

- Vi oppfordret dem til å holde valgløftet om egenkapitalkravet, forteller Schumann etter møtet med Syversen og resten av komiteen.

Heller ikke Christian Vammervold Dreyer i Eff har gitt opp.

- Jeg synes egentlig Siv Jensens brev til Finanstilsynet er fornuftig, og det er bra at hun vil hente inn mer informasjon før hun tar en beslutning, sier han til E24.

- Men det jeg savner i brevet er et mer konkret spørsmål om hvilken effekt egenkapitalkravet har for førstegangskjøperne. Det er de som rammes av egenkapitalkravet, det har vært vår argumentasjon hele veien, sier Dreyer.

- Spørsmålet om effekten av egenkapitalkravet som Finanstilsynet bes utrede, er derfor ikke presist nok, avslutter han.

Les Jensens brev her (ekstern side)

Finansministeren fikk onsdag noen foreløpige svar på sine spørsmål.

Da la nemlig Finanstilsynet frem en fersk undersøkelse over utlånspraksisen i norske banker. Der kommer det frem at andelen .lån som innvilges på mer enn 85 prosent av boligens verdi (det vil si lån der 15-prosent-kravet er satt til side), er høy blant unge.

I 36 prosent av alle lån gitt til personer under 35 år, er 15-prosent-regelen satt tilside. I ytterligere 9 prosent er det blitt gitt over 100 prosent av boligverdien i lån.

NY BOLIGPOLITIKK: - Forutsatt at det blir et borgerlig flertall, skal egenkapitalkravet til norske boliglånskunder bli skrudd tilbake ned på 10 prosent, fra dagens 15 prosent, sa denne gjengen 2. september. Foreløpig er kravet fortsatt 15 prosent.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Jensen gjør valgløfteom til utredning

  2. Bolignæringen: - Vi føler osslitt dumme nå

  3. Slik må Solbergs regjering overkjøre Finanstilsynet

  4. Vil ikke overprøve Finanstilsyneti regjeringserklæringen

  5. Trenger mer informasjonom egenkapitalkravet