Oljefondet har nådd 5.000 mrd

Oljefondet nærmer seg én million kroner per nordmann. En svakere krone har mye av skylden.

NESTEN OLJEMILLIONÆRER: Den 2. desember 2013 nådde Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) 5.000 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten én million kroner per nordmann.

Statoil / Faksimile
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljefondet, offisielt kjent som Statens pensjonsfond utland, nådde mandag 2. desember en milepæl i norsk økonomisk historie.

Fondets verdi passerte 5.000 milliarder kroner mandag formiddag 17 år etter at Finansdepartementet satte inn de første to milliardene på konto.

Ifølge Statistisk sentralbyrås siste statistikk over folketallet her i landet bor det nå 5,096 millioner mennesker i Norge.

Med et Oljefond på 5.000 milliarder betyr det at hver nordmann har drøye 981.000 kroner på oljekontoen.

Det historiske nivået fremkommer av Norges Banks kontinuerlige estimat av Oljefondets verdi, som baserer seg på oppdaterte tall fra aksjemarkedet og viktige indekser. Den eksakte verdien av fondet offentliggjøres av Norges Bank hvert kvartal.

Bare siden februar i år har Oljefondet steget fra 4.000 milliarder.

«En endring i kronekursen den siste tiden er årsaken til at fondet oversteg 5.000 milliarder kroner-grensen raskere enn forventet. Man må derfor forvente at markedsverdien av fondet i norske kroner vil variere både over og under 5.000 milliarder i tiden fremover», skriver Norges Bank i en uttalelse.

LES OGSÅ: Husholdningene har et halvt oljefond i gjeld

Du kan følge Norges Banks estimat av Oljefondet direkte her (ekstern link).

Eventyrlig vekst

Oljefondet har hatt en eventyrlig vekst de siste årene.

Siden 1996 og frem til utgangen av tredje kvartal i år har fondet gitt en avkastning på investeringene tilsvarende 1.572 milliarder. I samme periode har staten satt inn 3.239 milliarder kroner i fondet fra fra olje- og gassinntektene.

Siden 1998 har fondet hatt en årlig avkastning på 5,5 prosent i gjennomsnitt. Ved utgangen av tredje kvartal lå den årlige nettoavkastningen på 3,96 prosent per år målt over de siste ti årene.

I tredje kvartal kunne Oljefondet melde om en helomvending i resultatene etter et tøffere andre kvartal. Siden det har altså veksten fortsatt og fra slutten av september til starten av desember har fondet lagt på seg ytterligere 289 milliarder kroner.

I illustrasjonen under kan du se den eventyrlige veksten i Oljefondet siden oppstarten på slutten av 90-tallet, og hvordan fondet bare de siste seks årene har mer enn doblet seg i verdi.

Oljefondets vekst siden 1998

Norges Bank

Les også

Helomvending for OljefondetOljefond-sjefen advarer om at aksjefesten kan ta sluttVekst i oljefondet gir Jensen mer å rutte medDerfor har Fitch troen på norsk økonomi

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljefondet har passert 6.000 milliarder kroner

  2. Helomvending for Oljefondet:Tjente 228 mrd.

  3. Oljefondet skal ha dobbelt så mange spesialister

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump en av årsakene: Oljefondet har steget med 400 milliarder på 77 dager

  6. Så mye tjente Oljefondet