Gresk forslag om gjeldssanering klar

Den greske regjeringen ble fredag enig om et forslag til gjeldssanering som skal sendes ut til private långivere.

ENIGE: Greske politikere ble enig om gjeldsforslag fredag. Her er den greske statsministeren Lucas Papademos.
Publisert: Publisert:

Svarfristen er satt til 9. mars, opplyser regjeringen.

Ifølge avtalen får kreditorene tilbud om å bytte ut obligasjoner de allerede har med nye som har lengre løpetid og lavere renter.

Med dette grepet håper den greske regjeringen å kunne kvitte seg med 110 milliarder av den samlede gjeldsbyrden på over 350 milliarder euro.

Tidligere denne uken vedtok den greske nasjonalforsamlingen en ny lov som tvinger private kreditorer til å gå med på gjeldssaneringsavtalen

Sanering og restrukturering av gjeld er kjernen i den nye redningspakken på 130 milliarder euro til det kriserammede landet som EU vedtok tidligere denne uken.

- Må bruke tvang

Avtalen, som har blitt omtalt som «svært dårlig i historisk sammenheng», vil neppe få entusiasmen til å flomme blant investorene. Det mener sjefanalytiker Allan von Mehren i Danske Markets.

Han har svært liten tro på at investorene vil være med på en slik bytteavtale frivillig.

- Dette er en kraftig nedskriving av verdiene, og neppe noe mange har særlig lyst til å være med på. Dersom Hellas skal få med alle, må de bruke tvang, sa han til E24 fredag.

Bytteavtalen det refereres til, går ut på at eierne av greske statsobligasjoner godtar et nominelt tap på 53,5 prosent, ved å bytte inn statsobligasjonene med nye, som har lenger løpetid og lavere rente.

Hos greske myndigheter er tonen langt mer håpefull enn hos von Mehren.

- Vi er optimistiske, og har tro på at en veldig høy andel av investorene vil delta på obligasjonsbyttet, sier en talsmann for greske myndigheter fredag, ifølge Dow Jones Newswires.

Les også:

Publisert: