Pessimistisk Draghi skuffet markedene 

- Det kan nok være at markedet ventet på enda flere tiltak, sier analytikere.

KUTTET TIL HISTORISK BUNN: Mario Draghi varslet i dag at styringsrenten i euroområdet kuttes med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Det er det laveste nivået noensinne for eurorenten. I tillegg varslet han at innskuddsrenten settes ned til null.

Alex Domanski
  • Even Landre
  • Ingeborg Strand Christensen
  • Hans Iver Odenrud
Publisert:

En pessimistisk europeisk sentralbanksjef har senket stemningen i finansmarkedene torsdag ettermiddag. Mario Draghi kuttet renten til historisk bunn, men varslet ingen ytterligere tiltak for å stimulere veksten.

- Markedet reagerte først positivt, men det var kortsiktig. Det kan nok være at man hadde forventninger om ytterligere likviditetstiltak slik det er gjort tidligere med to runder av LTRO, og at man nå ventet en tredje runde. Det er jo en krisemekanisme man tar fram når ting går skikkelig dårlig, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til E24.

- Jeg kan ikke se noen annen grunn til at det nå er derfor markedet reagerer negativt sammen med svake vekstutsikter sett fra ESBs ståsted.

Svakere vekst

Mario Draghi varslet i dag at styringsrenten i euroområdet kuttes med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Det er det laveste nivået noensinne for eurorenten. I tillegg varslet han at innskuddsrenten settes ned til null.


Sentralbanksjefen uttalte på pressekonferansen at de ser tegn til svakere vekst og økt usikkerhet i andre kvartal.

- Utover det korte perspektivet forventer vi en gradvis bedring av økonomien i eurosonen, men vi ser at dette momentumet blir dempet av en rekke faktorer, som forstyrrelser i markedet for statsobligasjoner og høy ledighet, uttalte Draghi.

- Det kan se ut som at man trodde det var en koordinert sentralbankaksjon, med tanke på at Bank of England og den kinesiske sentralbanken i dag henholdsvis trykker mer penger og kutter renten. Om noe så kan det være at Draghi fortsatt ser svak og negativ vekst i eurosonen med nedsiderisiko, men det er forsåvdt noe jeg mener det fleste burde ha tatt innover seg, sier Storebrand-forvalteren.

- Ikke forberedt
Nordea-analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen mener det er senkingen av innskuddsrenten som er nyheten i dag.
- Markedet var nok ikke forberedt på at man skulle kutte innskuddsrenten til null, man har vel ment at det byr på utfordringer for pengemarkedsfond. Det kan tolkes som at situasjonen er verre enn hva man har tenkt seg, sier analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea til E24.

Kraftig eurosvekkelse
Reaksjonene i markedene var kraftige, etter at flere sentralbanker var i aksjon.

Først var Bank of England ute med nyheten om at de sender mer likviditet inn i markedet. Deretter varslet den kinesiske sentralbanken et overraskende rentekutt.

Samtlige valutaer har styrket seg mot euroen. Euroen handles for 1,238 mot dollar og for 7,462 mot kronen.

I tillegg stiger flere statsrenter, noe som får negative konsekvenser for aksjemarkedet.

Følg markedsutviklingen med E24 BØRS

- Eurosvekkelsen burde kommet før rentemøtet og ikke vært en direkte konsekvens av møtet siden så mange på forhånd forventet kuttet, sier analytiker Ole Andre Kjennerud i DNB Markets til E24.

Han påpeker at rett etter annonseringen av renten er det flere store aktører som har gått short inn i euro/dollar, og dette bidrar nok til å svekke euroen.

- Samtidig har markedene vært relativt optimistiske i det siste, og det at markedene svekkes kan nok også være en liten form for korreksjon. I tillegg går det mot sommertider og flere selger seg ut mot sommermånedene. Det er et vanskelig marked å tolke for tiden og folk har generelt lavere risikoappetitt.

Mye på en gang
Analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen sier at formuleringene til Mario Draghi ikke har vært positive.

- Men det er det heller ingen som hadde ventet, det ville vært overraskende om det motsatte var tilfelle.

- Nå har det vært tre sentralbankstimulanser på en dag, og det kan være kombinasjonen av de tre som gir utslag her.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Dette trigger et rentekutt i Europa

  2. ECB dumper renten

  3. Draghis tre muligheter

  4. Draghi: Rentekuttet har forkortet perioden med lav prisvekst

  5. ESB ser økt risiko i Europa